Lexikon

Carbunculus

A carbunculust a furunculustól az különbözteti meg, hogy erősebb a helyi gyulladás, a szervezet az általános reakciója súlyosabb.

Előfordul, hogy a carbunculus a furunculusok összefolyásából keletkezik ( multiplex abscessus), tehát nagyobb, mélyebb, beszűrtebb (induráltabb) a bőr és a bőralatti szövet. Máskor egymás mellett helyezkednek el a kifekélyesedő pustulak, tüszők sárga csapjai.

A carbunculus esetén kitejedt a gyulladás, oedema, fibrosis észlelhető. Az egész érintett terület gennyesen beolvad, elhal (necrotizál), majd igykeszik eltávozni, kilökődni. Ha spontán nem tud a purulens váladék eltávozni, akkor mind a helyi, mind az általános rekció jelentősebb lesz. Hőemelkedés, hidegrázás, láz, gyengeség, rossz közérzet, étvágytalanság, szövődményként nagyon ritkán sepsis is előfordulhat. Gyógyulás mindig heggel történik. Lymphangitis (nyirokérgyulladás), lymphadenitis (nyirokcsomó gyulladás) társulhat a carbunculushoz.

Leggyakrabban középkorú férfiakon fordul elő, gyermekeknél, serdülőknél a gluteális regio, orrjáratok veszélyeztetettek.

Előfordulási helye : nyak, mellkas, hónalj, arc, hát. Mindenolyan részen jelentkezhet, ahol haj, szőrzet van.

Ha a carbunculus a nyakon foglal helyet, akkor a fej mozgatása korlátozott. Ha a kiterjedt gyulladás, beolvadás az arcon található sinus cavernosus thrombosis, agyhártyák gyulladásának a veszélye fennáll. Bacteriaemia esetén endocarditis, osteomyelitis jöhet létre.

Elősegítő tényezők : obesitas (kövérség), diabetes mellitus, fokozott verejtékezés, dermatitis (bőrgyulladás), anaemia (vérszegénység), neutrophil fehérvérsejtek funkcionalis defektusa, steroid kezelés, immunszuppresszív állapot.

Laboratóriumi elváltozások : emelkedett a fevérvérsejt szám, fokozott a vörösvérsejt süllyedés (We), anaemia, bacteriaemia lehet jelen.

Kezelése : célzott antibiotikus terápia, szükség esetén sebészeti beavatkozás.

Prognosis : megfelelő kezelés mellett is heggel gyógyul.

Megelőzési és más fontos tanácsok:
Személyi hygiénére minél előbb tanítsuk meg a gyermeket . Műszálas alsónemű kerülése, gyakori kézmosás fontos.

Gyakoribb panaszok, tünetek:
Borzongás
Hidegrázás
Láz - Testhőmérséklet 37,6 - 40 Celsius fok 
Rossz közérzet 
Bőr alatti csomó(k)ból sárgás váladék ürül
Bőrpír és duzzanat lokálisan a bőrön 
Fájdalmas csomók a bőr alatt

 


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?