Pénz van az egészségügyben

24 milliárdos többlet van az egészségbiztosítás kasszájában. Hasonló jelenségre időtlen idők óta nem volt példa.


Emberemlékezet óta először többlet van az egészségbiztosító kasszájában - erről Matejka Zsuzsa, az egészségügyi miniszter kabinetfőnöke számolt be az Országgyűlés egészségügyi bizottságának ülésén. Az első negyedév után 24 milliárdos többlete van az OEP-nek, noha a költségvetési törvény szerint csaknem hétmilliárdos hiánynak kellene lennie.

A magyarázat: a tervezettnél több volt a bevétel és kevesebb a kiadás. A többlet kétharmada a járulékbevételekből adódott - számolt be Molnár Barbara, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) szóvivője. A múlt évben szeptembertől 2 százalékkal nőtt a munkavállalók egyéni járuléka, noha januártól már visszaállt a régi négyszázalékos mértékre, az áthúzódó hatás több milliárdot hozott az OEP-nek. A decemberi többletet ugyanis januárban kapta meg az adóhatóság, illetve az egészségbiztosítás. A jogviszony-ellenőrzésről szóló kormányzati bejelentéseknek is volt hatásuk: sokan jelentkeztek új járulékfizetőkként. (Az APEH kérdésünkre közölte, hogy az első negyedévben 14675 új bejelentőt regisztráltak. Ráadásul egy adatlapon több személy is szerepelhet, de a hivatal még nem dolgozta fel az adatokat.) Mindez 16 milliárddal növelte a bevételeket az év első három hónapjában.

Molnár Barbara szerint a tervezettnél kevesebbet költöttek gyógyszertámogatásra, illetve a vizitdíj bevezetése mérsékelhette az orvoshoz fordulások számát, mert a szolgáltatók is kevesebb esetet számoltak el a biztosítónak. E két tétel együtt 8 milliárddal javította az OEP mérlegét.

Egy negyedév alapján még nem lehet arra következtetni, hogy év végére eltűnik az egészségbiztosítási alap hiánya, netán többlete lesz - mondta lapunknak Sinkó Eszter közgazdász, rendszerelemző. Állítja: a megtakarítás egyik része abból adódik, hogy a kormány két oldalról is viszszafogta a szolgáltatások iránti keresletet. Egyfelől csökkentették az elszámolható gyógyítási feladatokat. Ebből 3 milliárd forintot nyertek. Mindennek "ára", hogy az intézmények vagy a saját szakállukra, ingyen végeztek kezelést, vagy elküldték a beteget, azaz későbbre halasztották a gyógyítását. Jelentkezett a reformintézkedések pénzvisszafogó hatása is.

Népszabadság - Danó Anna
2007. április 13. 06:53, péntek - Dr. Hanyecz Vince

Hozzászólások:

Dr. Ny. A. tegnap 10:57 
A kaposvári kórháznak jól KELL menni.
Nem akárki vezeti.
Dr. B. E. 2007. ápr. 13. 22:47
Lennének még ötleteim, hogy még több legyen a kasszában.Majd kiderül, hogy a most profi módon működő egészségügyben korábban milyen pazarlások voltak(l.2005-t), és a felelőtlenül gazdálkodó orvosoknak kamatos kamattal vissza kell fizetniük.
Dr. M. K. 2007. ápr. 13. 21:48
Pannon mulya--no az meg ki?
Dr. K. Gy. 2007. ápr. 13. 21:19
Ehhez képest 900 millió közpénz nem megvan...
Dr. M. J. 2007. ápr. 13. 18:48
A veresegyházi IBR is sikersztori, nyereséges volt. Kinek, kiknek? Ebbe nem megyek bele.
Dr. A.L. 2007. ápr. 13. 18:21
Ez képmutatás, ugyanis ez a pénz a kórházak egyre növekvő deficitjében van.Pl. év végére a
kaposvári kórháznak milliárdos hiánya lesz. Az alapellátás finanszírozása úgyszintén devalválódott....
Dr. M. K. 2007. ápr. 13. 17:22
Ezt a kifejezést védesd le!
megszakadok...
Dr. N. E. 2007. ápr. 13. 15:34
Már csak azokat az átkozott betegeket és orvosokat kell kiküszöbölni a rendszerből, és sikerágazattá is válhat... "vöröskeresztes pannon puma"
Dr. K. Gy. 2007. ápr. 13. 13:09
||: Om mani padme hum :||
Dr. I. G. 2007. ápr. 13. 12:27
Ez azt a szégyent jelenti, hogy 2 hónapja a magyar állampolgárok egészsége az államnak egy fillérjébe sem került. Még azt se költi ránk amitt befizetünk.
A mai napon a 20 kg-ot fogyott panaszos epeköves betegemet 3. alkalommal küldte haza a sebészet, holott műtéti előjegyzése volt minden alkalommal.
Szerintem az államnak az oktatásra és az egészségügyre költenie kell. Ez az ország jövőjének a záloga lenne.
Dr. D. L. 2007. ápr. 13. 10:47
Két hó múlva az új cím:Pénz volt az egészségügyben
Dr. J. I. L. 2007. ápr. 13. 10:43
Ez hír? Ha csökkentik a finanszírozást akkor ez természetes (hónapos várólisták) úgyhogy a hírhez hozzá kell tenni hogy rosszabbodó ellátás mellett és minden stimmel.
Dr. M. M. 2007. ápr. 13. 10:00
Látva a megveszekedett privatizációs őrületüket, egyértelmű, hogy pénzszagot éreznek. He egy beteg még tud fizetni, az nekik fizessen, ne az orvosoknak! A privatizáció pedig még arra is jó, hogy úgy jobban lehet kussoltatni az alkalmazottakat.
Dr. D. A. 2007. ápr. 13. 09:59
Ja. Ilyen szakdolgozói és orvosi bérek mellett.
Dr. D. L. 2007. ápr. 13. 09:58
"Pénz van az egészségügyben":az elmúlt izgalmakkal teli időszakok mind erről szólnak,most vki megfogalmava röviden felvállalta a lényeg kimondását.
Dr. I. L. 2007. ápr. 13. 09:19
Picit túllőttek a célon. Az a baj, más bajok mellett, hogy a maradvány kiosztása várhatóan nagyrészt ad hoc jelleggel megy majd, csitításra, nem szakmai alapokon.
Dr. Hamar Lóránt Péter 2007. ápr. 13. 09:04
Hát még akkor mennyi lenne ha a felemelt befizetésekkel szemben nulla szolgáltatást lehetne nyújtani!


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?