Érdemes időben ellenőrizni a biztosítási jogviszonyt

Vadász Iván adószakértő minden olyan személynek javasolja az egészségbiztosítási jogviszonyának tisztázását, aki nem munkaviszonyban dolgozik, hanem valamilyen szociális ellátásában részesül, munkanélküli, vagy éppen háztartásbeli. Bár decemberig még türelmes az egészségbiztosító, nem árt időben rendezni ezt a problémát.

A pénzügyi és az egészségügyi kormányzat nem titkolt célja, hogy kiszűrjék az egészségügyben eddig potyautasként ellátást igénylőket.

Ismert adat, hogy mintegy 11 és fél millió érvényes taj-kártya van forgalomban, ezzel szemben mindössze 10 millió magyar állampolgár él. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár mintegy 900 ezer levelet küldött ki azoknak, akikről azt gondolja a saját adatai alapján, hogy nincs egészségbiztosítási jogviszonyuk.

Vadász Iván adószakértő azt mondta: a törvényi változások alapján áprilistól azoknak is kell fizetni valamennyi egészségbiztosítási járulékot, akiknek eddig egy másik, dolgozó családtag jogán volt biztosítása, azaz eltartottak voltak. Nekik most 5895 forintot kell legalább havonta fizetni, hacsak nem fordulnak az önkormányzathoz, további kedvezményt kérve.

Év végéig tart a türelmi idő, de nem érdemes addig várni, mert akkor nagy sorban állások várhatóak - emelte ki az adószakértő.

Vadász Iván hozzátette: a biztosítási jogviszonyuk létét azoknak is érdemes megnézni, akik alkalmi munkavállalók, vagy külföldön tanulnak, de itthon nincs hallgatói jogviszonyuk.

A szakember minden munkavállalónak azt javasolja, hogy évente egyszer nézze meg a hivataloknál: bejelentette-e munkáltatója, és fizeti-e bére után az egészségbiztosítási járulékot. A jogszabályok szerint ha nem is fizet a munkáltató, akkor is kap orvosi ellátást a dolgozója.

Vadász Iván szerint vannak olyan tervek, melyek szerint a dolgozót, azaz a magánszemélyt nagyobb felelősséggel ruháznák fel ez ügyben. Kifejtette: a pénzügyi kormányzat gondolkodik azon, hogy felbruttósítja a béreket, így a járulékok nagyobb része nem a munkáltatót, hanem a munkavállalót fogja terhelni.

A szakértő hozzátette: bár erre még nincsenek konkrét tervek, de meg kell oldani, hogy ne a munkáltatókat terheljék további adminisztrációval.

Panulin Ildikó

2007. május 01. 06:58, kedd - Krasznai Éva
Forrás: InfoRádió


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?