Hihetetlen: pozitív az OEP egyenlege! De mi az ára?

Az egészségbiztosító történetében először nem csordul túl a gyógyszerkassza. Az OEP pozitív mérlegének ára lehet: megnövekedett betegterhek, teljesítmény-korlátozás az ellátásban.

Először az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) történetében pozitív egyenleget mutat az év első négy hónapjában az Egészségbiztosítási Alap (ebből az 1600 milliárdos kasszából finanszírozzák többek között a gyógyszertámogatásokat, a gyógyító-megelőző kórházi- és járóbeteg-ellátásokat). A 30 milliárdos bevételtöbblet a járulékbefizetésekből származik (a „potyautasok” 1,1 milliós száma a szigorú ellenőrzés miatt időközben 550-560 ezerre csökkent).

„Ez azért jelentős változás – mondta tegnap Major Zoltán, az OEP főigazgatója a parlament egészségügyi bizottsága előtt – mert miközben tavaly egy hónap kivételével a kasszában mindig hiány volt, addig 2007 első négy hónapjában csak januárban volt több a kiadás, mint a bevétel.” Ennek egyik oka egyébként az lehet, hogy az év első két hetében – az Algopyrin-felvásárlási láz idején – 32,3 milliárd forinttal apadt a gyógyszerkassza, ami a legmagasabb kiadási összeg az OEP történetében.

A gyógyszerbüdzsé az elmúlt évtizedben mindig túlcsordult – méghozzá százmilliárdokkal, most viszont úgy tűnik, a trend megfordult, azaz idén a kiadások már nem „szállnak el”. Az első negyedévben még a tervezettnél is kevesebbet költött medicinák támogatására az egészségbiztosító, „május közepéig 120 milliárd forintot fizettünk ki – mondta Molnár Márk, az OEP osztályvezetője – 2006-ban, azonos időszakban ez 135 milliárd volt”. Molnár Márk úgy látja, ezt egyrészt a gyógyszergyártók hozzájárulásai, másrészt a megnövekedett betegterhek eredményezték (ezt éves szinten 30-40 milliárdra becsülte).

A gyógyszer-gazdaságossági törvény tulajdonképpen adót vetett ki a gyártókra – mondta Boks Erika, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének elnöke. Hozzátette: a cégeknek az orvoslátogatók után is fizetniük kell, ami számítása szerint 40 milliárd forinttal járul hozzá a gyógyszerkassza jobb gazdasági eredményéhez. A lakosság is oroszlánrészt vállal az OEP-kiadások lefaragásában, hiszen a házipatikában megtalálható általános gyógyszerek után a betegek másfélszer annyi pénzt hagynak a patikában, mint tavaly. Ugyanakkor a vérnyomás- és koleszterincsökkentők, valamint az antidiabetikumok ára olcsóbb lett. 3-4 milliárd forintos hiány keletkezett viszont a gyógyászati segédeszközök finanszírozásában.

A kórházi és járóbeteg-ellátásoknál is 15 milliárdos megtakarítást ért el az OEP, bár a második félévben a kiadások növekedésére számítanak. Az aktív fekvőbeteg ágyak számának csökkenése miatt csökken azok finanszírozása is, viszont az egy ágyra jutó összeg kevéssel nő majd – havonta 466 ezer forintról 560 ezer forintra. A járóbeteg szakellátásban a vizitdíj hatására az orvos-beteg találkozások száma 20 százalékkal csökkent. Az egy órára jutó finanszírozás nagysága növekszik, átlagosan 28 százalékkal.

Az egészségügyi bizottság tagjai leginkább azt kifogásolták, hogy a pozitív mérleg mögött nem látszik: mennyivel nőttek a betegek kiadásai és ellátásuk minősége nem romlott-e le. AS Network

Bánky Bea

2007-05-17 07:14:20


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?