Ritkul az ingyenes csontsűrűség-mérés

A csontsűrűség-vizsgálat megváltozott rendjéről a betegek még nem tudnak, a szakma is az internetről értesült az új szabályozásról.

Május 29-étől a csontsűrűségi vizsgálatok (DEXA) már csak két évente vehetők igénybe ingyenesen, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) ugyanis ennyit fedez. Ez alól kivételek azok a páciensek, akik más betegségük miatt tartósan szteroidot szednek vagy már átestek valamilyen szervi transzplantáción. Az új jogszabály jelentősen szűkítette azt a szakmai kört is, amely eddig beutalást adhatott DEXA-vizsgálatokra. E csoportból kikerültek például az eddig legtöbb beutalót kiállító háziorvosok. Ilyen jogokkal ezentúl már csak a belgyógyász szakorvosok, a sebészek, a fizioterápiát végzők, az endokrinológusok, a diabetológusok és azok a szakorvosok rendelkeznek, akik mozgásszervi rehabilitációval foglalkoznak.

Az új szabályozás nem csak a diagnosztikai központokat, azaz a szolgáltatókat érinti érzékenyen, hanem a betegeket is.

A Pécsett működő Térségi Szűrő és Diagnosztikai Központ igazgatója szerint elsőként technikai (adminisztrációs) gondok merültek fel, hiszen a rájuk is vonatkozó teljesítményvolumen-korlát miatt a betegeket már egy ideje előjegyzéssel vizsgálják. A várakozás időtartama jelenleg több hét, esetleg hónap. Azzal, hogy a rendelet május 29-től megváltozott, a már korábban időpontot kapott sok ezer beteg közül most vissza kell keresni, ki az, aki továbbra is jogosult a vizsgálatra, és kik azok, akiknek ez már nem jár. Őket külön értesíteni kell.

A másik gond a finanszírozás. Miután a jogszabály visszamenőleg érvényes, ezért a három hónappal ezelőtti DEXA-vizsgálatok után már a kifizetés összege is kevesebb lesz. A szolgáltatók ugyanis mindig az előző három hónap teljesítményére kapják a pénzt, viszont az OEP-fizetés már a jelenlegi rend szerint történik.

Nem csak a vizsgálatokra szoruló betegek nem értesültek előre a változásokról, hanem a szakmabeliek is döbbenten látták az interneten a módosításokat. Az intézkedés előtt ugyanis sem az intézményekkel, sem a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társasággal nem volt érdemi szakmai egyeztetés – reagált megkeresésünkre dr. Magdics Mária docens, a pécsi egyetemi klinika szakorvosa.

Az új jogszabály, amely szerint 24 havonta végezhető (kérhető) az OEP által finanszírozott csontsűrűség-mérés, ellentétes a terápiás rendelettel, hiszen a beteg állapotának folyamatos nyomon kísérése egy évre – 12 hónapra - egyszerűen elakad. További gondot jelent, hogy az orvos a terápiára nem reagáló betegeket nem tudja időben kiszűrni, ezért előfordulhat, hogy a gyógyítás során olyan gyógyszerekkel próbálkozik, amelyek esetleg feleslegesek. Szintén probléma, hogy sok helyen csupán alkar mérésre (ultrahang) van még lehetőség, ám az új finanszírozással a vizsgálatra küldendő betegek fele kiesik.

Miután a háziorvosokat kizárta a rendelet a beutalásra jogosult szakmákból, sok rászoruló kerülhet ki a rendszerből, hiszen a betegekkel leggyakrabban találkozó családorvosok küldték a vizsgálatokra jelentkezők mintegy 30 százalékát.

A változtatás következményei beláthatatlanok - állítja a szakember. Ezt látszik erősíteni a statisztika is, miszerint az idős betegek 20 százaléka meghal a csípő-, illetve csigolyatörés után, ami egyértelműen a csontritkulás következménye. A betegség ugyan nem gyógyítható, de az időben történő felismeréssel az állapotromlás hosszú távra is megakadályozható.

2007-06-03 14:41 Forrás: Weborvos Erdei Éva


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?