Sztrájkbizottság a Semmelweis Egyetemen

Sztrájkbizottságot alakított ma a budapesti Semmelweis Egyetem (SE) szakszervezete.

Délutáni tanácskozásán több, a jövőre nézve meghatározó döntést hozott az egyetem szakszervezeti vezetősége. Ezek egyike: a SOTE Szakszervezet ezentúl Semmelweis Érdekvédelmi Szövetség lesz. A névváltoztatás a tömörülés munkájában is tartalmi változást jelent, ugyanis a továbbiakban az egyetemi közalkalmazottak mellett a más munkáltatóknál dolgozó egészségügyi szakemberek is a szakszervezet tagjai lehetnek, alapszervezeteket alakíthatnak - tudta meg a Weborvos a tömörülés vezetőjétől.

Berki Zoltán elmondta, hogy nem látnak garanciákat a szóbeli kormányzati ígéretek mögött, amelyeket az egyetem vezetése kapott. A tény, hogy a SE klinikáin 500-nál több ágyat kellett leépíteniük, ami száznál több dolgozó elbocsátását vonta maga után. Hátrányosan érinti a klinikákat a teljesítményvolumen-korlát, főként pedig a súlyos és a ritka betegségekben szenvedők - nagy felkészültséget és többlet-költséget ígénylő - gyógyításáért kapott progresszív ellátási díj megszüntetése.

Mindezek miatt az egyetem vezetése a múlt csütörtökön válságtervet fogadott el, és módosította az intézmény ezévi költségvetését. A döntés 1-2 milliárd forint közötti megszorítást jelent, melyből a klinikai központ terhei jelentősebbek. A tervek szerint az egyetem megválik a nagy tudású és nagy tapasztalatokkal rendelkező 65 év feletti, egyes munkahelyeken a 60-65 év közötti orvosoktól. A szociális juttatások viszont egyelőre nem csorbulnak, hiszen az egyetem vezetése is tudja, hogy az a legalacsonyabb jövedelmű munkavállalókat érintené a leghátrányosabban - tájékoztatott Berki Zoltán.

A szakszervezeti vezető elmondta, hogy holnaptól működik a Semmelweis Érdekvédelmi Szövetség sztrájkbizottsága. Elsőként felhívják a többi orvos-egyetem szakszervezetét is sztrájkbizottság felállítására és a négy intézmény közös sztrájkbizottságának megalakítását is kezdeményezik. Követeléseik kisebbik része a helyi munkáltatókkal rendezhető, többsége azonban a kormány bevonásával tárgyalható.

A SE szintén ma délután rendezett közalkalmazotti értekezletén a résztvevők többsége támogatta az egyetemi sztrájkbizottság felállítását.

2007-06-04 20:39

Forrás: Weborvos Erdélyi Ildikó


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?