Éger: ott leszünk minden kilométerkőnél

Pénzügyi nyomortól és hazugságoktól terhes az egészségügyi igazgatás – állítja Éger István.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke mai sajtótájékoztatóján a köztestület hétvégi küldött-közgyűléséről számolt be. Mint fogalmazott, történelmi pillanatban, történelmi cselekedetet hajtottak végre a küldöttek: egy ülésen oldották meg a teljes tisztújítást és fogadtak el új alapszabályt. A kötelező kamarai tagság törvényi megszüntetése után több mint 35 ezer orvos lépett be önkéntesen a köztestületbe, az általuk megválasztott küldöttek újra megalakították a MOK-ot. A közgyűlés nyilatkozatot is elfogadott, Kivéreztetett egészségügy címmel.

A kamara régi-új elnöke szerint a küldött-közgyűlés minden lehetőséget megadott arra, hogy a MOK ott legyen minden kilométerkőnél, hallassa szavát az egészségpolitika és a társadalom ügyeiben. A közvélemény előtt rövidesen megjelenik a Magyar Orvosok Szövetsége (MOSZ), a MOK által alapított szakszervezet is, amelybe 15 ezer kamarai tag lépett be. A tömörülés megkezdi a területi szervezeti építkezést, és jó esély van arra, hogy ez év második felében a munkahelyeken jelentős érdekképviseletté váljon.

Éger István hozzátette: holnap összeül a MOK elnöksége, s remélik, hogy támogatni tudják a Semmelweis Egyetem szakszervezetének most formálódó sztrájk-követeléseit.
A MOK elnöke elítélően szólt arról, hogy a volt holland egészségügyi miniszter több millió forintért ad tanácsokat Magyarországnak. "Eljön hozzánk megmagyarázni, hogy nekünk miért jó az, ami Hollandiában nagyon rossz" - mondta Éger István. Egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy a MOK patikákban és betegszervezeteken keresztül terjesztett, közérthetően fogalmazott kiadványában a több-biztosítós rendszer, annak minden változata ellen érvelnek.

Éger István elmondta azt is, hogy személyes találkozót kért a miniszterelnöktől, amire azt a választ kapta, hogy a kormányfő sűrű elfoglaltsága miatt Gál J. Zoltánnal tárgyaljon. Ezt a lehetőséget a MOK elnöke köszönettel visszautasította és nem mondott le arról, hogy szót váltson Gyurcsány Ferenccel.

A nyilatkozat szövege: Kivéreztetett egészségügy /Nyilatkozat/

2007-06-05 15:55
Forrás: Weborvos Erdélyi Ildikó

Kivéreztetett egészségügy

A Magyar Orvosi Kamara nem először emel szót e sorsromboló, beteg- és orvosellenes folyamat megfékezése érdekében. Törvényes eszközeink szűkössége okán segélykiálltással fordulunk minden jóérzésű, a nemzetért felelősséggel bíró döntéshozóhoz, valamint az egész társadalomhoz.

A Magyar Orvosi Kamara Országos Küldöttközgyűlése megállapítja, hogy az egészségügyben a pénzügyi és irányítási válság napjainkra ellátási válsághoz vezetett, melynek következtében a betegellátók is egyre mélyebb morális válságba jutnak.

A hazug várólistákat a pénzügyi szűkítés eredményezi, a kórházak fölös kapacitásának üzleti alapú értékesítése máris a betegtársadalom kettészakadásához vezetett.

Az OEP büszkén hangoztatott „megtakarítása” valójában költségvetési pénzek visszatartásán alapul, melynek következménye emberéletekben és ellátatlan betegeken mérhető. Példátlan, hogy a szaktárca vezetése folyamatosan a szakma ellen fordulva hamis vádakkal, bűnbakkereséssel, a közbizalom súlyos megingatásával hárítja felelősségét, ellenségként kezelve az irányítása alá tartozókat.

A Magyar Orvosi Kamara nem először emel szót e sorsromboló, beteg- és orvosellenes folyamat megfékezése érdekében. Törvényes eszközeink szűkössége okán segélykiálltással fordulunk minden jóérzésű, a nemzetért felelősséggel bíró döntéshozóhoz, valamint az egész társadalomhoz.

Nem hallgathatunk és nem is hallgatunk! Nem vállaljuk a felelősséget a betegeinket nap mint nap érő káros következményekért.

Követeljük, hogy haladéktalan állítsák helyre a betegellátás biztonságát, vessenek véget az ágazatból való pénzkivonásnak, az egészségügyben dolgozók elüldözésének.

Budapest, 2007. június 2.

A Magyar Orvosi Kamara Országos Küldöttközgyűlése

(2007.06.02. 17:20)


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?