Vágyálom vagy valóság?

Az MSZP-SZDSZ koalíció "átmenetileg zárva tart", azonban továbbra sem szűnnek azok a hírek, melyek szerint a szocialisták "visszavárják" az egészségügyi tárcát.

Egyes értesülések szerint dr. Horváth Ágnes egészségügyi miniszter a tárcáját és az ő regnálását kísérő, a szakma és a baloldal által rendszeresen kritizált ügyek miatt koraősszel távozik posztjáról.

Több, egymástól függetlennek tekinthető, kormányközeli liberális, valamint szocialista forrás szerint a jelenlegi egészségügyi miniszter mandátuma sem éri meg a következő parlamenti választásokat. Le kell szögezni: korábbi politológusi vélemények szerint a legutóbbi kormányátalakítással jó időre nyugvópontra kerültek a koalíción belüli, olykor feszültségeket generáló érdekkülönbségek.

A kormányzó pártok jelenleg "összezárnak", vagyis a lovasberényi kormányülés után kiszivárgott az egészségügyi tárca szocialistákhoz való visszakerüléséről szóló híresztelések óta lényegében nem került terítékre kormányátalakítási szándék. Az is tény, az egészségügyi szakma minimum berzenkedéssel fogadta a korábbi államtitkár, Horváth Ágnes miniszteri előléptetését, melynek pillanatától kezdve hallhatóak hivatalosan meg nem erősített híresztelések az érintett menesztéséről.

Értesülésünk szerint, a kormányfő kritikával illette egészségügyi miniszterét az utóbbi hetekben általa kommunikált félrekezelésekről, valamint más szakmai felháborodást kiváltó betegellátási statisztikák okán. Úgy tudjuk, a szocialista párton belüli, az egészségügyi szakmához közel álló erők továbbra is azt szorgalmazzák, hogy az egészségügyi tárca, egy másik minisztérium fejében kerüljön vissza hozzájuk.

Első látásra furcsának tűnő, de a politikától nem idegen képzettársítás lehet: a rendőrség vezetőinek menesztése összefüggést mutathat az egészségügyi tárca sorsával. Forrásaink szerint a miniszterelnök a rendőrséggel szembeni bizalomvesztésre hivatkozva menesztette a rendőr-főnököket, és a lakossági csalódottság immár a gyógyítás területén szintén kimutatható. Kérdés azonban, hogy a Horváth Ágnes kora őszi leváltását célzó, egyelőre szigorúan informális hírek mennyiben tükrözik a szakma és az ahhoz közelálló politikai érdekcsoportok, erők vágyálmát.

Szerző: npz


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?