Éger: ezek műfajbeli kérdések, ez egy ilyen műfaj...

Bánó András.: - Éger István, a Magyar Orvosi Kamara újonnan megválasztott, illetőleg hát korábban is már betöltötte ezt a tisztséget, most megerősítették a küldöttgyűlésen. Ezen a küldöttgyűlésen azt követelték a tagok, hogy azonnal állítsák vissza a betegellátás biztonságát, vessenek véget a forráskivonásnak és az egészségügyi dolgozók elüldözésének. Ön szerint ennek az energikus követelésnek mikor lehet gyakorlati értelme?

Éger István elnök, Magyar Orvosi Kamara.: - Hogy mikor lett, vagy mikor lehet?

Bánó András.: - Mikor lehet? Mert azt mondja, hogy azonnal állítsák vissza a betegellátás biztonságát. Azonnal, azonnal nem fognak visszaállítani semmit.

Éger István elnök, Magyar Orvosi Kamara.: - Nézze! Mi nagyon jól tudjuk azt, hogy ezek műfajbeli kérdések, ez egy ilyen műfaj. Bizonyos dolgokat ki kell mondani, és azt hiszem, hogy az országos küldöttközgyűlés egy tisztújítás - nem csak tisztújítás kapcsán, hanem jól tudjuk az egész Magyar Orvosi Kamara megújulása kapcsán, hiszen tavaly ugye törvény által önkéntessé vált a tagság. E mögött is volt egyfajta politikai üzenet. Most mégis azért egyben tudtunk maradni 77 százalékos tagmegtartással. A szakmának ki kell fejeznie azt, amit itt naponta tetten érünk. Hát csak a tegnapi salgótarjáni esetre utalhatnék, vagy a múlt heti - nem is sorolnám fel mely esetek, ezek mind-mint eklatáns

Bánó András.: - Na de a tegnapi salgótarjáni eset - már bocsánatot kérek, csak úgy közbevágok - ez most itt volt az államtitkár, utána telefonon bejelentkezet a miskolci kórház igazgatója, az ember teljesen értetlenül figyeli azt, hogy mindegyik mondja a magát, és majd egy valamikor befejeződő vizsgálat kideríti, hogy tényleg kinek volt igaza.

Éger István elnök, Magyar Orvosi Kamara.: - Tehát akkor persze, nem akarok pálcát törni bocsánat. Ezek mind arra világítanak rá, hogy ellátási zavarok vannak, és ez csak a jéghegy csúcsa, mert ugye mindig vannak inkriminált esetek, amelyeket felkap a sajtó. E mögött viszont van millió, napi pici kis emberi tragédiácska, bosszúságocska, megbetegedésecske, olyasmi, ami összességében - ahogy leírtuk - emberéletekben és betegségben megélt napokban, években mérhető. Rossz irányba megyünk, és ezt a szakma köteles jelezni a társadalomnak, és ez egy segélykiáltás tulajdonképpen. Ön kérdezte, hogy mikor? A társadalmi segélykiáltás még hányszor kell annak érdekében, hogy eddig és ne tovább. Nem jó irányba megyünk a betegellátásban zavarok vannak. És az egészségügyi dolgozók elüldözése? Tegnap volt a Parlamentben a nyílt napon az egészségügyi munkaerő, a humán erőforráskérdésekről egy konferencia, s elmondták a kollégáim, a szakdolgozókat képző kollegák, hogy a szakdolgozói utánpótlás még az orvoshoz képest is egy nagyságrenddel rosszabb, és ezek kikerülnek a rendszerből, mert elbocsátják őket

Bánó András.: - Most a szakdolgozókon mit értenek?

Éger István elnök, Magyar Orvosi Kamara.: - Hát műtősnők, főnővér

Bánó András.: - Röntgenasszisztens, vagy ilyesmi?

Éger István elnök, Magyar Orvosi Kamara.: - Asszisztensek, nővérek, akik nagyon gyenge fizetésért és nagyon áldozatos munkát végeznek. Most csapatostul küldik el őket is. Ők nem tudnak az egészségügyben elhelyezkedni, elmennek a szolgáltató iparba és onnan a büdös életbe többet visszacsábítani őket nem lehet, ha mondjuk egy következő miniszter esetleg rájönne arra, amire a mostani nem hajlandó, hogy a betegellátásban nagy bajok vannak. Nincs elég ember, szenved a beteg, és ha jóvá akarják ezt tenni, mert rá fognak erre jönni előbb-utóbb, szóval nem hiábavalók ezek a megszólalások.

Bánó András.: - Ugye azokat is, olyan híreket is lehetett olvasni, hogy a legjobb orvosokat külföldre csábítják. Én itt az államtitkár úrnak beszéltem arról, hogy a Chron-betegségek legjobb magyarországi szakértője is most munka nélkül van, illetőleg megpályázta az állást, de nem ő kapta meg annak ellenére, hogy 17:0 arányban a szakmai grémium út javasolta. Most tárgyal egy külföldi - úgy vagyok informálva, hogy tárgyal egy külföldi klinikával. Elmegy ez is, elmegy a következő professzor is. Meg aztán gondolom aneszteziológusok is lemennek, és akkor kehet olvasni azt, hogy ugyan jönnek be mondjuk Romániából vagy Bulgáriából ide Magyarországra orvosok de azok nem olyan gyakorlattal érkeznek ide, mint amilyennel azok rendelkeztek, akik eddig itt voltak.

Éger István elnök, Magyar Orvosi Kamara.: - Két hiteles adatot tudom mondani szintén a tegnapi konferenciáról, és örülök, hogy ott voltam, mert abszolút autentikus személyektől, hivatalvezetőtől, tehát állami szerv vezetőitől hallottam illetve a menedzserképző felmérése alapján, két adat. Az egyik az, hogy gyakorlatilag az európai uniós csatlakozás óta valóban külföldre távozni szándékozók, tehát engedélyt kérőknek egy nagyon jelentős százaléka, körülbelül 70 százalékáról megjött a visszaigazolás, hogy a külföldi, elsősorban az angolszász, a svéd, illetve a német regisztrációs hivataloknál a regisztrációjuk valóban megtörtént, ez az egyik dolog. A másik meg, amit Ön mondott, hogy úgy igaz, a távozóknak a derékhada a harminc-harminckilenc, illetve a negyven-negyvenkilenc éves korosztályból tevődik ki, tehát több szakvizsgás szakorvosok. Az érkezők, akik egyébként számban is körülbelül csak a távozóknak a harmadára tehetők maximum, viszont szinte kizárólag a húsz-huszonkilenc éves korosztályból, magyarul a frissen végzett, frissdiplomás szakképesítéssel és gyakorlattal nem bíró közül tehető ki. A különbözet az megint csak azt kell mondjam, hogy milliárdokban mérhető. Tegnapi szintén elhangzott adat szerint, ez tizenhatmilliárd forintba került eddigi Magyarországnak, mert ezeket az orvosokat kiképezték, akik helyükbe jönnek pedig, hát ezekkel a képzettségekkel nem rendelkeznek.

Bánó András.: - Tehát egyrészt ugye elmennek a kiművelt emberfők, már az orvosok közül, másrészt meg hát gyakorlatilag kidobtuk azt a pénzt az ablakon, amiért őket taníttattuk satöbbi, satöbbi, satöbbi.

Éger István elnök, Magyar Orvosi Kamara.: - Hát igen, meg ugye kidobunk itt még más pénzeket is, ugye itt van ez a szerencsétlen ügy, a holland volt egészségügyi miniszter szakértői alkalmazása, ez is nagy visszatetszést keltett a szakmában, mert pont abból az országból hoztunk megint szakértőt - lásd tavaly Szlovákiából, idén Hollandiából - amelyik a negatív kivétel Európában. S erre most költünk. Ez persze borzolja a kedélyeket, én tudom, hogy ez végül is az egész ügyhöz képest aprópénz, de ha mondjuk olyan helyről jönne az a szakértő, ahol tényleg pozitív példák vannak, annak jobban tudnánk örülni, mint pont Hollandiának, akinek ugye eddig ez az egész biztosítói cirkusz tizenötmilliárd euró kára szenvedte, és mai napig nem működik jól.

Bánó András.: - Na de akkor Ön szerint ennek például mi lehet az oka? Hogy miért onnan hozzuk?

Éger István elnök, Magyar Orvosi Kamara.: - Hát azért, mert vannak ugye olyan Hát ezt olvastam éppen itt reggel az egyik napilapban, míg vártam az adásra, hogy ugye hát óriási harc folyik a háttérben gyakorlatilag. Rögeszmésen ragaszkodik ugye a jelenlegi egészségügyi tárca vezetése egy bizonyos biztosítói modellhez, és semmi nem számít. A szakértői vélemények nem számítanak, semmi sem. Onnan veszik csak úgymond a szakértőt, aki az ő igazukat hajlandó bizonyítani. Teljesen mindegy, hogy egyébként a Világbanktól az OECD-n keresztül az EU-ig bezárólag mindenki óva int a több biztosítós modelltől, rögeszmésen és úgymond gyakorlatilag luftballon indokokat puffogtatva vagy hangoztatva ragaszkodnak ehhez.

Bánó András.: - Na de Önöknek például a több biztosítós modellel igazából mi a bajuk?

Éger István elnök, Magyar Orvosi Kamara.: - Hát az a bajunk gyakorlatilag, hogy ez nem egy társadalombiztosítás, nem garantálja egységesen és egyenlő módon Magyarország tízmillió lakójának az egészségben maradását és a megfelelő gyógyulását.

Bánó András.: - Mert?

Éger István elnök, Magyar Orvosi Kamara.: - Azért, mert gyakorlatilag nem képes az üzleti biztosító, sem a népegészségügyi kérdésekkel foglalkozni, sem a megelőzéssel foglalkozni, sem pedig azt garantálni mindenféle törvényi szabályozás ellenére, hogy a biztosítók azt üzleti érdekükben ne fogjanak úgynevezett kockázatszelekcióhoz.

Bánó András.: - De miért nem tudják garantálni?

Éger István elnök, Magyar Orvosi Kamara.: - Hát azért, mert millió apró trükkje van annak, hogy hogyan lehet kiválogatni az idős, beteg, krónikus betegségben szenvedő és keveset fizetni tudót, szemben a fiatal, egészségessel, aki sokat fizet, és ennek millió trükkje és válfaja van ennek. A műsorban most egy kicsit rövid lenne ezt elmondani, de hát erről annyi konferenciát rendeztünk, hogy hihetetlen.

Bánó András.: - Világos. Akkor én azt kérdezem, hogy a szocialisták egy óvatosabb modellt vezetnének be, és most már azt hiszem, hogy az SzDSz is hajlandó arra, de lehet, hogy ne m helytálló az információm, de én valahol ezt olvastam, hogy olyan modellt fogadnának el, amelyben az állami biztosító résztvevője lenne ennek biztosítási piacnak. Tehát hogy ha Ön, vagy bárki azért aggódik, hogy a kisjövedelműekkel min lesz, azt majd az állami biztosító megmenti, ha annak nincs...

Éger István elnök, Magyar Orvosi Kamara.: - Hogyne! Hát persze, természetesen. Közpénzen megmenti, amennyire megmenti, ugyanakkor viszont gyakorlatilag a rendszerből egy csomó pénz kifolyik profitba. Ez a kisebbik baj egyébként az egész ügy tekintetében. Jelzem, hogy ez a modell, éppen amit ma reggel olvastam az újságban, úgy tűnik, hogy már szintén vereséget szenvedett. Nem is bánjuk, mert ugyanolyan több biztosító modell, csak más néven nevezik. De valójában és egészében egyébként pontosan a szabad demokraták szakértője vetítette le az áprilisi konferencián azt, hogy ez az ügy - mondom mégegyszer, sem a népegészségügyön, sem a társadalombiztosítási kérdéseken, sem az egészségügyi bérhelyzeten nem fog segíteni, pluszpénzt nem hoz a rendszerbe. Nem én mondom, Mihályi Péter professzor adta elő nyilvánosan ezt a dolgot. És még egy dolog. A társadalombiztosítás, mint ahogy ebben a műsorban is már elmondtam, abban alapvetően különbözik az üzleti biztosítótól, hogy nemcsak nyelvtanilag más szó, hanem az egész lakosságot, mint egyetlen kockázatközösséget kezelve önszabályozó módon, egészségnyereséget tud termelni, nemcsak pénznyereséget. Ez egy külön tudomány, megint csak három perc alatt nem lehet itt elmondani.

Bánó András.: - Világos. Na de azért én három perc alatt is megkérdezem, hogy egész Európában tök hülyék, ahol mindenütt több biztosítós rendszer van?

Éger István elnök, Magyar Orvosi Kamara.: - Bocsánat, nem. Egész Európában sehol, sehol, de nem csak Európában, a világon sem nagyon - Chile meg egy-két afrikai országot leszámítva, és Hollandiát leszámítva nem működik sehol és nem is működött soha az a rendszer, amit itt most be akarnak vezetni.

Bánó András.: - De több biztosítós rendszer működik Európában.

Éger István elnök, Magyar Orvosi Kamara.: - Csak a több biztosítónak a definíciója nagyon sokféle lehet. Magyarországon is működött a két világháború között több biztosító, ezek azonban társadalombiztosító típusú biztosítók voltak, amelyek foglalkozási áganként, illetve területileg alakultak ki, történelmileg. De nem versengő, nem nyerseségorientált, nem üzleti biztosítók voltak, hanem a társadalombiztosítás jellemzőit hordozták magukon.

Bánó András.: - Na de mondjuk, ma már nem csinálunk reklámot, mert nem létezik - a Főnix biztosító társaság az nem volt nyereségérdekelt? Hát, az magánkézben volt. Társasházat épített meg nem tudom én micsodát. Ez volt a Főnixház a Lipótvárosban például.

Éger István elnök, Magyar Orvosi Kamara.: - Igen, lehetséges, hogy így volt. Azonban mégegyszer csak azt tudom mondani Önnek, hogy az OTKA, az OTBA, az OTI, a MABI, ezek olyan biztosító társaságok voltak, amelyek - hát belülről ismerem az irodalmukat, tudom jól - társadalombiztosítási típusú, egészségnyereségre törekvő társadalombiztosítást szerveztek. Ez nem azonos az üzleti biztosítóval. Amit pedig itt csinálnak...Hát most bocsánat. Közben eltelt ötven év. Magyarország egy más útra lépett, és annak a másútnak egy fontos döntési pillanata volt 1988, amikor azt mondták, hogy igen, nem állami, hanem egészségbiztosítási rendszert építünk. Azóta viszont a magyar viszonyokra tekintettel kell rendszert építeni. Itt ma nincs több biztosító és semmilyen ok és indok nincs, akár az egészségügy fejlesztése, akár anyagi nyereség, akár egyéb szempontjából a nemzet számára, amely megindokolná azt, hogy itt több biztosítós rendszert kellene csinálni. Itt a jelen pillanatban van egy Egészségbiztosítási Pénztár, ebből egységes, jól működő társadalombiztosítást kell építeni, mert ez a leghatékonyabb, ez a legolcsóbb, és ez hordoz egészségnyereséget is. Ezt gyakorlatilag bátran és szakmailag alátámasztható módon tudom bárkinek bizonyítani, szemben viszont sajnos azokkal, akik nem ezt állítják, és akik viszont e mögé mai napig nem állítanak szakmai érveket és egész szakértői haddal mennek szembe, az Ön által említett nagyobbik kormánypárt szakértői hadával is mennek szembe. Azt kell mondjam, hogy teljesen irreleváns módon, mert már egyszerűen nincs logikája annak, amit mondanak.

Forrás: MTV1-Nap-Kelte/Observer.hu
2007. június 08. 16:07, péntek - Krasznai Éva


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?