Július 1: a vizitdíj rendszer változásai

Július 1-jétől komoly változások történnek a vizitdíj rendszerében, amit fontos a praktizáló orvosok körében tudatosítani. A módosítások az eddigi tapasztalatok nyomán születtek. A vizitdíj bevezetése óta az egyik legfontosabb tanulság, hogy az oly sokat emlegetett orvos-beteg indokolatlan találkozás 20 százalékkal csökkent.

1. A bevezetés óta összegyűlt tapasztalatok

§ Csökkent az indokolatlan orvos-beteg találkozások száma (20% csökkenés).
§ Felmérések szerint - mind összegében, mind gyakoriságában - csökkent a hálapénz.
§ A bevezetés óta eltelt időben mintegy 6 millió esetben problémamentes volt a vizitdíj fizetés, néhány esetben adódott probléma vagy értelmezési zavar (pl: tűzoltók).
§ A felnőtt háziorvosi praxisok jelentése szerint átlagosan 186 ezer forint (21% plusz) bevételhez jutottak. A háziorvosok 10 %-a 280 ezer forint feletti havi bevételhez jutott. Vannak olyan praxisok, amelyek havi bevétele 400 ezer forinttal nőtt. A bevételek jobban nőttek, mint azt korábban becsülni lehetett.
§ A házi gyermekorvosok a kompenzációnak köszönhetően közel ugyanakkora bevételre tesznek szert, mint a felnőtt háziorvosok.

2. A bevezetésre kerülő változások

Bővül a mentesülők köre:

§ a Honvédség, hivatásos katasztrófavédelmi szervek, a rendvédelmi szervek (határőrség, rendőrség, vám- és pénzügyőrség, polgári védelem, büntetés végrehajtási szervezet, állami és hivatásos önkormányzati tűzoltóság, polgári nemzetbiztonsági szolgálat), az Országos Mentőszolgálat és az irányítása alatt mentési feladatokat ellátó egyéb mentőszervezetek dolgozói a szolgálattal közvetlenül összefüggő intézkedés vagy eljárás során szerzett sérülés vagy betegség esetén,
§ azon véradók, akik legalább 30 alkalommal adtak teljes vért,
§ a tartós betegségben szenvedők nem csak a vizitdíj, hanem a kórházi napidíj fizetése alól is,
§ a tüdőszűrés,
§ a 18 éven felettiek, akik nappali alap-, és középfokú iskolai oktatásban részt vesznek, ha az ellátást az iskola-, és ifjúság-egészségügyi szolgáltatás keretében veszik igénybe;
§ a jogszabály által elrendelt orvosszakértői vizsgálat és szakvéleményezés, ha arra társadalombiztosítási vagy szociális juttatásra, kedvezményre, illetve az egészségbiztosítás pénzbeli vagy baleseti ellátására való jogosultság megállapítása céljából kerül sor.

A betegúttól való eltérés drágul:

§ A háziorvosi ellátást saját kezdeményezésére nem a rendelőben, hanem más külső helyszínen vesz igénybe: 600 Ft maradt.
§ Nem a választott háziorvosánál nem sürgős ellátást vesz igénybe: 600 Ft maradt.
§ Ügyeleti ellátást indokolatlanul vesz igénybe: 1000 Ft maradt.
§ A beutalóval igénybe vehető járóbeteg-szakellátást beutaló nélkül, illetőleg nem a beutaló szerinti egészségügyi szolgáltatónál vesz igénybe: 1000 Ft-ra nőtt.
§ Az emelt összegű vizitdíj fizetése ezentúl vonatkozik:
§ a 18 éven aluliakra (rájuk csak a beutaló nélkül igénybe vett orvoshoz fordulás esetén 1000 Ft vonatkozik, az indokolatlan sürgősségi ellátás emelt díja nem, és ez is csak augusztus 1-től lép életbe),
§ a tartós orvosi kezelésben részesülőkre,
§ a véradókra,
§ rendvédelmi szervek dolgozóira,
§ a hajléktalanokra is.

3. A terhesgondozás és a szülészeti ellátás esetén történő orvosválasztásért június 30-át követően sem kell részleges térítési díjat fizetni.

Forrás: Egészségügyi Minisztérium
2007. július 01. 06:20, vasárnap - Krasznai Éva

1997. évi LXXXIII. törvény a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól, egységes szerkezetben a végrehajtásáról szóló 217/1997. (XII. 1.) Korm. rendelettel

A jogszabály hatályos, ingyenes, időállapotok nélküli szövege a Kormányzati Portálon.


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?