Az influenzaoltásról

Tárgy: a járványügyi érdekből nem kötelező jelleggel a háziorvos által a hozzá bejelentkezett biztosított részére beadandó influenza elleni védőoltás eljárásának és költségviselésének jogi háttere

Az ellátás nem az egészségbiztosítás terhére vehető igénybe (Ebtv. 18.§ (6) t.)
A védőoltásra nem kötelezett személy kérésére - kiskorú esetében törvényes képviselője hozzájárulásával - orvosilag indokolt esetben védőoltásban részesíthető”. (Eütv. 57.§ (4)
Influenza megbetegedés ellen az OEK ML szerint az adott évben veszélyeztetettnek minősülő személyek részesíthetők védőoltásban. /18/1998. (VI.3.NM r. 7.§ (4)/
Az ellátás a kötelező egészségbiztosítás keretében igénybe nem vehető ( 284./1997. Korm.r.,Kr. 2.§ (2),/ olyan ellátás, amelynek a biztosított általi igénybe vételére és térítésére a Kr. rendelkezései vonatkoznak. A Kr. 2.§ (8) bekezdését a napokban módosította 283/2007.(X.26.) Korm.rendelet. Az új (8)bekezdés szerint:
„(8) A kötelező egészségbiztosítás ellátásai keretébe nem tartozó és a 2. számú mellékletben nem szereplő egészségügyi szolgáltatások térítési díját az egészségügyi szolgáltató az 1.§ rendelkezéseinek figyelembevételével állapítja meg azzal, hogy a biztosított járványügyi érdekből nem kötelező jelleggel történő, influenza elleni immunizálásáért magasabb összegű térítési díj nem állapítható meg, mint amit a biztosítottnak az oltóanyagért egyébként térítési díjként meg kell fizetnie.”

„A biztosított járványügyi érdekből nem kötelező jelleggel történő, influenza elleni immunizálásáért magasabb összegű térítési díj nem állapítható meg, mint amit a biztosítottnak az oltóanyagért egyébként térítési díjként meg kell fizetnie”.

Ennek alapján:

Az oltást kérő biztosítottak két csoportba tartoznak:

a) biztosítottak, akik részére az oltóanyag térítésmentesen jár, ezek a következők:

aa) 3 évesnél idősebb, kockázati csoportba tartozók (pl.60éven felüliek és a tartós betegségben szenvedők, ld. OEK: „az influenzáról és a megelőzésről” c.közleménye, 2.sz.melléklet)

ab) 3 év alatti gyermekek

Az e pontba tartozó biztosítottak számára:

- az oltóanyag térítésmentes,

- az oltás beadása térítésmentes (Kr.2.§ (8)bek./

- az oltás beadása vizitdíjmentes /Ebtv.18/A.§ (6)bek.a) /

b) biztosítottak, akik részére az oltóanyag nem jár térítésmentesen, ezek a következők:

ba) az a) pontba nem tartozó biztosítottak.

Az e pontba tartozó biztosítottak számára:

-az oltóanyag térítésköteles

-az oltás beadása térítésköteles(Kr.2.§ (8)bek: a térítési díj legmagasabb mértéke a beadásra kerülő oltóanyag ára)

-az oltás beadása vizitdíjköteles

(Az e körbe tartozók számára az oltás beadása az Ebtv. alapján nem mentes a vizitdíj megfizetése alól.)

„Ebtv.

18/A. § (1) A biztosított a (6) bekezdésben foglalt esetek kivételével a (10) bekezdésben meghatározott vizitdíj fizetése mellett jogosult igénybe venni a 11-13. §-ban meghatározott ellátásokat….
(6) Az (1), (3) és (5) bekezdésben foglaltaktól eltérően - a (9) bekezdésben foglaltak figyelembevételével - nem kell vizitdíjat, illetőleg kórházi napidíjat fizetni, ha
a) az ellátás az Eütv. 56-74. §-a szerinti kötelező járványügyi intézkedés részét képezi,”

Budapest, 2007-10-30

Jagadics László dr.

1.sz. melléklet: OEK közlemény (OTH 6110-2/2007sz.)

2.sz.melléklet: OEK tájékoztató

1.sz.melléklet

Epinfo

Térítésmentes influenza elleni védőoltások a 2007/2008. évi szezonban 429

Tájékoztatás szakmai rendezvényről 436

Fertőző betegségek adatai 437

Epidemiológiai Információs Hetilap

HAZAI INFORMÁCIÓ

TÉRÍTÉSMENTES INFLUENZA ELLENI VÉDŐOLTÁSOK A 2007/2008. ÉVI SZEZONBAN

(Az Országos tisztifőorvos által kiadott OTH 6110-2/2007. sz. körlevél)

Bevezetés

A 2007/2008. évi influenza szezonban is lehetőség nyílik a rizikócsoportba tartozók térítésmentes influenza elleni védőoltására. Az influenza elleni oltá-sok elsőrendű célja az, hogy egyéni védelmet nyújtsanak azon személyek-nek, akiknél egy esetleges influenzavírus-fertőzés alapbetegségük vagy élet-koruk miatt súlyos lefolyású lehet. Hazánkban 2001. óta minden évben 1 300 000 adag influenza A+B inaktivált, adszorbeált, teljes vírust tartalmazó vakcina kerül beszerzésre a központi költségvetés terhére. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján megállapítható, hogy az utóbbi 3 évben csökkent az oltóanyag felhasználási aránya, a kiadott oltóanyag mennyiség 11-20%-a nem került beadásra. Különösen aggasztó ez annak ismeretében, hogy 2005-ben 36,2%, 2006-ban a 60 éves vagy annál idősebb lakosság 34,8%-a részesült influenza elleni oltásban, szemben egyes nyugat-európai országgal, ahol az átoltottság a 60-80%-ot is eléri. A WHO ajánlása szerint a 65 év feletti lakosság átoltottságát 2010-re 75%-ra kell növelni. Ennek ismeretében 2006-ra 43,9%-ra kellett volna növelni a 60 éves vagy annál idősebb lakosság átoltottságát.

Epinfo 41-42. szám 430

Védőoltások

A 3 évesnél idősebb kockázati csoportba tartozó személyek számára 1 300 000, míg a 3 éven aluli gyermekek térítésmentes influenza elleni védőoltására 25 000 adag oltóanyag áll rendelkezésre a 2007/2008-as influenza szezonban.

A fenti mennyiségű, az állam által ingyenesen biztosított oltóanyag beadása vizitdíj és térítési díj mentes.

A térítésmentes oltások előkészítése, szervezése céljából Tisztifőorvos Asszonyt/Urat az alábbiakról tájékoztatom:

1. FLUVALAB vakcina a 3 éven felüliek oltására (1 300 000 adag)

a. Az oltóanyag összetétele, letöltése, csomagolása

A térítésmentes oltásokhoz felhasználható influenza vakcina a FLUVALAB inaktivált trivalens oltóanyag, amely adagonként (0,5 ml) előírt mennyiségű H1N1 és H3N2 altípusú influenza A, továbbá az influenza B vírusokból származó antigént tartalmaz.

A H1N1 alkotórész az influenza A/Somolon Islands/3/2006 IVR-145 reasszortáns törzs, a H3N2 alkotórész az influenza A/Wisconsin/67/2005-szerű NYMCX-161-B reasszortáns törzs, az influenza B alkotórész pedig a B/Malaysia/2506/2004 törzs.

A vakcina megfelel a WHO ajánlásainak (északi félteke) a 2007/2008-as influenza szezonra.

Felhívom a figyelmet arra, hogy ebben az évben megváltozott a térí-tésmentes felhasználásra biztosított FLUVALAB vakcina csomagolása. Míg korábban 1 doboz egy darab 1 ml-es ampullát (0,5 ml oltó-anyaggal), steril fecskendőt és tűt tartalmazott, jelenleg 1 doboz 20 db 1 ml-es ampullát, ampullánként 0,5 ml oltóanyagot tartalmaz. Az oltóanyag könnyebb kezelhetősége érdekében 5 dobozt csomagoltak egy gyűjtődobozba, azaz egy gyűjtődobozban (5x20) összesen 100 ampulla található. (A gyűjtődoboz mérete: 41cm x 10 cm x 6 cm, a doboz mérete: 10 cm x 8 cm x 5,5cm.) A hűtőkapacitás ésszerű kihasz-nálása miatt az 1 ml-es egyszer-használatos fecskendőt és a hozzávaló tűt az oltóanyagtól elkülönítetten, egyedileg csomagolták. Egy dobozban 20 darab fecskendő+tű található.

Epinfo 41-42. szám 431

b. Az oltóanyag adagja és adagolási módja

az oltóanyag adagja:

felnőttek esetében 0,5 ml,

3-12 éves gyermekek esetében 0,25 ml,

3 éven aluli gyermekek oltása nem ajánlott,

a vakcinát intramuscularisan kell adni.

c. Az oltandók körének meghatározása

A) Az influenzavírus által okozott megbetegedések súlyosságának, valamint a halálozások számának csökkentése érdekében a fokozottan veszélyeztetettek kockázati csoportjait az alábbi prioritási sorrendben javasolt oltani:

életkoruktól függetlenül, de 3 évesnél idősebb, idült szív-, kerin-gési, légzőszervi, vese-, illetve anyagcsere-betegségben szenve-dők, továbbá betegség vagy orvosi kezelés (általános szteroid-, vagy rosszindulatú daganat elleni terápia) miatt csökkent immu-nitásúak, különös figyelmet fordítva a 60 éven felüliekre;

szociális otthonokban, öregek otthonában, vagy egészségügyi intézményekben huzamosabb ideig ápolt bármely korú személyek;

tartós szalicilát-kezelésben részesülő gyermekek és serdülők (a Reye-szindróma veszélye miatt);

60 éven felüliek, egészségi állapotuktól függetlenül.

B) A fenti kockázati csoportokat a fertőzés átvitele révén veszélyeztető személyek:

egészségügyi dolgozók; különös tekintettel a transzplantációs, az onkológiai, a hematológiai, a dializáló, a felnőtt és a gyermek intenzív ellátást nyújtó, valamint a krónikus belgyógyászati osztá-lyokon a betegekkel közvetlen kapcsolatba kerülő személyekre [többszörösen módosított 18/1998. NM rendelet 9.§ (3)],

szociális intézmények dolgozói.

C) A térítésmentes oltóanyagkészlet terhére fel kell ajánlani az oltást a baromfi-feldolgozókban, valamint egyidejűleg 1 000 vagy annál több baromfit tartó telepeken dolgozók, valamint mindazok számára, akik az A/H5N1 madárinfluenza vírussal fertőzött vagy arra gyanús szárnyasok megsemmisítésével foglalkozhatnak.

Epinfo 41-42. szám 432

d. Az oltóanyag elosztása és kiadása

Az oltóanyag egy-egy terület lakosságszámát, és az ott élő 60 éven felüliek számát figyelembe véve került elosztásra. Ebben az évben is közvetlenül az ÁNTSZ kistérségi intézeteibe kerül kiszállításra az oltó-anyag. A kiszállítás pontos ütemezéséről, továbbá az oltóanyag meny-nyiségéről az Országos Epidemiológiai Központ Járványügyi osztálya írásbeli értesítést küldött ki. Kérem, szíveskedjék megszervezni, hogy az oltóanyag azonnal továbbításra kerüljön az egészségügyi szolgál-tatókhoz.

2. Vaxigrip Junior vakcina gyermekek részére (25 000 adag)

a. Az oltóanyag összetétele, letöltése, csomagolása

A „Vaxigrip Junior vakcina fecskendőben” split, inaktivált, trivalens oltó-anyag. Adagonként (0,25 ml) előírt mennyiségű H1N1 és H3N2 altípusú influenza A, továbbá az influenza B vírusokból származó antigént tar-talmaz. A H1N1 alkotórész az influenza A/Somolon Islands/3/2006 IVR-145 reasszortáns törzs, a H3N2 alkotórész az influenza A/Wisconsin/67/2005-szerű NYMC X-161-B reasszortáns törzs, az influenza B alkotórész pedig a B/Malaysia/2506/2004 törzs. A vakcina megfelel a WHO ajánlásainak (északi félteke) és az EU követelményeinek a 2007/2008-as influenza szezonra.

b. Az oltóanyag adagja és adagolási módja:

az oltóanyag adagja:

6-35 hónapos gyermekek esetében 1 x 0,25 ml,

Az első alkalommal oltandó gyermekeknek, vagyis akik korábban még nem voltak beoltva, egy második adag is adandó, legalább 4 héttel az első oltás után.

a vakcinát intramuscularisan vagy mélyen subcutan kell adni.

c. Az oltandók körének meghatározása

A gyermekek influenza elleni védőoltására vonatkozó nemzetközi aján-lásokat és a rendelkezésre álló oltóanyag mennyiségét figyelembe véve a 6-35 hónapos korú csecsemők és gyermekek az alábbi prioritási sorrendben olthatók a térítésmentes oltóanyag felhasználásával:

Krónikus szív-, légzőrendszeri betegedésben szenvedő gyermekek (beleértve a bronchopulmonális dysplasiát, cysticus fibrosist és asthmát), akiknek az állapota rendszeres orvosi ellenőrzést vagy kórházi kezelést igényel;

veleszületett vagy másodlagos immundeficienciában szenvedő gyermekek;

vesebeteg gyermekek;

anaemiában, hemoglobinopathiában szenvedő gyermekek;

hosszantartó acetilszalicilsav-terápiában részesülő gyermekek;

egyéb krónikus betegségben szenvedők (diabetesesek, anyagcsere betegek);

egészségügyi intézményben tartósan ápolt gyermekek, csecsemő- és gyermekotthonok lakói.

d. Az oltóanyag elosztása és kiadása

Az oltóanyag egy-egy terület lakosságszámát, és az ott élő 3 éven aluliak számát figyelembe véve került elosztásra. Az oltóanyagot a Hungaropharma Zrt. szállítja ki előzetes értesítést követően.

Kérem, szíveskedjék megszervezni, hogy az oltóanyag mielőbb továbbításra kerüljön az egészségügyi szolgáltatókhoz.

3. A védőoltások ideje

Az oltóanyagok kiszállítását követően az oltásokat azonnal el kell kezdeni. Egy esetlegesen kibontakozó járvány nem akadálya az oltások végzésének. A védettség kb. 2 hét alatt fejlődik ki, és több hónapig tart.

4. Az oltóanyagok tárolása

Az oltóanyagot hűtőszekrényben, +2°C és +8°C között, fénytől védve kell tárolni. Lefagyasztani tilos!

5. A térítésmentes oltások mellett szorgalmazni kell, hogy a gyógyszertárakban (esetlegesen munkáltatói költségtérítéssel) beszerezhető influenza elleni oltóanyagok felhasználásával minél nagyobb számú oltásra kerüljön sor a közlekedési, rendészeti, oktatási, közellátási feladatot teljesítő foglalkozási ágakban, valamint a diákotthonok, kollégiumok lakói és más közösségek tagjai között.

Hazánkban hét influenza elleni oltóanyagot törzskönyveztek, amelyek a következők: Agrippal S1, Begrivac, Fluarix, FLUVALAB, Inflexal-V, Influvac és Vaxigrip. Valamennyi trivalens vakcina. Jelenleg még nem ismert, hogy a gyártók/forgalmazók a felsorolt vakcinák közül melyiket és milyen mennyiségben kívánják gyógyszertári forgalomban értékesíteni. A gyógyszertári forgalomban beszerezhető vakcinákért 75%-os térítési díjat kell fizetni.

6. A jelen szezonra gyártott vakcinák (mind a térítésmentes, mind pedig a gyógyszertári forgalomban kapható térítéskötelesek) kizárólag a 2007/2008. évi influenza szezonban alkalmazhatók, a vakcinák felhasználhatósági ideje 2008. június 30-ig tart.

7. Tekintettel arra, hogy az influenza és a Streptococcus pneumoniae okozta pneumónia csaknem azonos kockázati csoportba tartozó szemé-lyeket veszélyeztet, továbbá, hogy az influenza szövődményei között igen gyakoriak a S.pneumoniae okozta szekunder bakteriális pneumóniák, célszerű az influenza elleni védőoltásra jelentkező, idült szív-, keringési, légzőszervi és anyagcsere-betegségben szenvedőknek, a csökkent védekező képességű felnőtteknek és a 60 éven felülieknek javasolni a pneumococcus elleni védőoltást is. Ehhez társadalombiztosítási támogatással rendelkező, vényre felírható pneumococcus elleni oltóanyagok állnak rendelkezésre a gyógyszertárakban.

8. Az influenza elleni védőoltásokkal kapcsolatos nyilvántartások, jelentések

– Az ÁNTSZ regionális és kistérségi/kerületi intézeteinek az oltóanyagok szétosztásáról pontos nyilvántartást kell vezetni, amelynek tartalmaznia kell az oltóorvos, vagy intézmény megnevezését, továbbá a kiadott influenza oltóanyag mennyiségét.

– Az oltóorvosoknak (háziorvosok, foglalkozás-egészségügyi orvosok, szociális otthonok orvosai, az egészségügyi dolgozók oltására kijelölt orvosok stb.) az oltásról, illetve az oltott személyekről nyilvántartást kell vezetni.

– Az oltások megtörténtéről az oltottakat egyéni dokumentációval is el kell látni. Ennek megfelelően a 14 éves kor betöltéséig az oltásokat a „Gyermekegészségügyi kiskönyv”-be, ennél idősebbek oltásait pedig a „Védőoltási könyv 14 év feletti személyek részére” elnevezésű oltási könyvbe kell bejegyezni.

– Az influenza elleni oltást követő nem kívánt eseményeket (fokozott oltási reakció, oltási szövődmény, oltási baleset) a hatályos jogszabályi előírás szerint haladéktalanul jelenteni kell az ÁNTSZ kistérségi intézetének.

Epinfo 41-42. szám 435

Az ÁNTSZ kistérségi/kerületi és regionális intézeteinek célszerű december első hetében – a helyszíni vizsgálatok, illetve egyéb információk alapján – előzetesen értékelni az oltások teljesítését.

Kérem, hogy 2007. december 14-ig küldjék meg az OEK Járványügyi osz-tályára (e-mail: oek.jarvany@oek.antsz.hu), hogy illetékességi területü-kön a kapott influenza elleni oltóanyagokból mennyi került beadásra.

Az elvégzett oltásokról a végleges jelentést az oltóorvosoknak 2008. április 10-ig kell megküldeniük az ÁNTSZ kistérségi/kerületi intézeteibe. Az oltóanyag felhasználásról készítendő jelentés, továbbá a szezonra vonatkozó értékelés (összefoglaló jelentés) szempontjait az OEK Járványügyi osztálya a későbbiekben küldi meg.

Kommunikáció

Az OEK az oltási kampányhoz 10 000 db influenza plakátot biztosít, amelyek az előző évekhez hasonlóan a FLUVALAB vakcinával együtt kerülnek kiszállításra.

Kérem Tisztifőorvos Asszonyt/Urat, hogy gondoskodjon az influenzaoltást népszerűsítő plakát eljuttatásáról az egészségügyi szolgáltatókhoz (különös tekintettel a háziorvosi rendelőkre, tüdőgondozókra), továbbá olyan intéz-ményekhez (szociális otthon, idősek otthona stb.), ahol influenza-fertőzés szempontjából kockázati csoportba tartozó személyek élnek. Továbbá kérem, hogy készítsen regionális, kistérségi szintű intézkedési tervet, kommunikációs stratégiát az influenza elleni oltóanyagok maradéktalan felhasználása érdekében, amelyet 2007. november 9-ig küldjön meg az OTH Járványügyi Főosztályára.

2.sz.melléklet

Az influenzáról és a megelőzéséről

Az őszi téli időszakban jelentkező légúti betegségeket - tévesen - influenzának hívják, pedig ezek többnyire más vírus vagy baktérium okozta fertőzések. Az influenza decemberitől márciusig okoz járványos megbetegedést.

Hogyan terjed az influenza?

Köhögéssel tüsszentéssel sok milliárd vírus kerül a betegből a külvilágba. Sok más betegséghez hasonlóan, cseppfertőzéssel terjed az influenza. A zsúfoltság - tömegközlekedés, szórakozóhelyek, váróhelységek - különösen kedvez a fertőzés átvitelének.

Milyen tünetei vannak az influenzának?

Pár napos lappangási idő után hirtelen, lázzal, izom-, izületi-, fej-, és torokfájdalommal kezdődik. A magas láz a csecsemők, az idősek és a tartós betegségben szenvedők számára veszélyes: megterheli a szívet, a tüdőt, felboríthatja az anyagcserét (cukorbetegség), de ronthatja a vese-, máj- és vérképzőszervi betegségben szenvedők állapotát is. Gyakrabban lépnek fel szövődmények - hörghurut, tüdőgyulladás - az immungyengeségben (daganatos betegek) szenvedőknél, az időseknél és a dohányosoknál. Az influenza általában 1-2 hét alatt magától gyógyul, a lábadozás azonban elhúzódó lehet.

A megelőzés

Járványos időszakban kerülni kell a zárt helyeket, tömegeket. A beteg pár napig maradjon otthon, de legalábbis védje környezetét azzal, hogy zsebkendőbe köhög, tüsszent vagy maszkot hord. A megelőzés másik módja az évente felvehető influenza elleni oltás.

Védőoltás

Az oltóanyagban a vírus részecskéi vannak, ezek nem okoznak betegséget, hanem „felkészítik” az immunrendszert az influenza elleni védekezésre. Javasolt oltani a munkájuk miatt veszélyeztetetteket, azokat a várandósokat, akiknek a szülés az influenza szezonra esik és a fiatal csecsemőket 6 hónapos kor felett. A 60 év felettiek és a tartós betegségben szenvedők számára térítésmentes oltóanyag áll rendelkezésre. A kórokozó változékonysága miatt, minden évben új oltóanyagot állítanak elő és az oltást is minden évben meg kell ismételni. Az oltás helyén rövid ideig tartó, kisebb fájdalom jelentkezhet.

Véd-e az influenza elleni oltás a madárinfluenza ellen?

Az élővilágban az influenza vírus különböző fajai terjedtek el. Az állati influenza nem veszélyes az emberre csak akkor, ha jelentősen megváltozik a vírus tulajdonsága. Erre példa a madárinfluenza vírus, mely 2003 óta 324 embert betegített meg, főleg Ázsiában. Világjárványtól akkor kellene tartani, ha a madárinfluenza vírusa emberről emberre is átvihető lenne. Jelenleg ilyen vírus nincs, ezért nincs ellene védőoltás sem.

Az influenza elleni védőoltás, a járványos időszak előtt, október hónaptól hozzáférhető a gyógyszertárakban. Orvosi receptre lehet kiváltani, a társadalombiztosítás 25%-os támogatást ad a készítményekre. Akinek térítésmentes jár az oltás, jelentkezzen háziorvosánál az ősz végén!

Fontos honlapok: http://www.oek.hu/oek.web

járványügyi tájékoztató (ingyenes zöld szám):06-80-204-217

Kiadta a „Johan Béla” Országos Epidemiológiai Központ, frissítés 2007.

1097 Budapest, Gyáli út 2-6.

Tel.: 36/1/476-1100 Fax: 36/1/476-1226

A kiadásért felelős: Dr. Melles Márta főigazgató főorvos

Összeállította: Dr. Jelenik Zsuzsanna infektológus főorvos


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?