Ultimátumot adtak a tárcának a háziorvosok

Az idei évre kieső vizitdíj és a korábban megvont amortizációs támogatás pótlását, valamint a praxisok megfelelő finanszírozását kéri az alapellátásban dolgozó tízezer orvos a kormányzattól.

Elegük van az alapellátásban dolgozó gyógyítóknak – háziorvosoknak, házi gyermekorvosoknak és fogorvosoknak – abból, hogy a kormányzat nem hajlandó érdemben tárgyalni sem a vizitdíj ésszerű pótlásáról, sem pedig a praxisok valós költségeinek fedezéséről. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke úgy azt mondta lapunknak az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének szombati nagygyűlése után: elfogyott a türelem, itt az ideje, hogy a politika fölhagyjon az orvosokkal szembeni arrogáns magatartásával. A gyógyítók hiába próbáltak tárgyalási helyzetbe kerülni például a vizitdíj pótlása ügyében, az egészségügyi tárca figyelmen kívül hagyta véleményüket.

Szakmai egyeztetés címén hetek óta rendszeresek a találkozók, Éger István szerint az utolsó csepp az volt a pohárban, hogy a legutóbbi egyeztetés után a miniszter közölte: a háziorvosok idei vizitdíjkiesését a gyermekorvosoktól elvett pótlékból fedezik majd, amit a gyerekeket ellátók azért kaptak, mert nem szedhettek vizitdíjat. Ezt az elképzelést a kamara már korábban is határozottan elutasította, kijelentve, hogy az orvosok nem hajlandók "egymás zsebében turkálni", s ha nem lehet az egészségügyi alapból, akkor külső forrásból teremtsék elő a fedezetet.

Az alapellátás helyzetének súlyossága túlmutat a vizitdíj-kompenzáción. Az érintett tízezer orvos közpénzen közfeladatot lát el, s miközben feladatkörük és azzal együtt kiadásaik folyamatosan nőnek, a finanszírozás nem fedezi például a kötelező internetes adatszolgáltatáshoz szükséges beruházást sem. Évek óta nem változott a praxisok finanszírozásának forintban kifejezett összege, ami – tekintettel az inflációra, a közüzemi szolgáltatások díjának növekedésére és az eszközök elhasználódására – számottevő csökkenés vásárlóértéken. A tízezer orvos és a mellettük dolgozó húsz-huszonötezer ember (asszisztensek, adminisztrátorok, takarítók) bére is egyre nehezebben teremthető elő.

A kamara az ország különböző területein támadt spontán kezdeményezéseket közös mederbe terelve úgy döntött, hogy harminc napot ad a helyzet megoldását célzó érdemi tárgyalásokra, máskülönben az alapellátó orvosok abbahagyhatják a gyógyítást. A testület jogászai által elkészített szerződésbontási anyagot minden, az alapellátásban működő orvosnak elküldik aláírásra.

Nem vetik el

Egy háziorvos szerint az orvosok többsége egyetért a finanszírozási problémák megoldásának szükségességével, s ennek sürgetésére a nyomásgyakorlás gondolatát sem vetik el. A korábbi tapasztalatok azonban – a vizitdíj melletti és elleni kampány – azt mutatják, hogy nem egységesek az orvosok. A nyomásgyakorlás sikerét ez kockáztathatja, esetleg még politikai színeket is keverhet hozzá, ami nem kívánatos. Ha helyreállna a vizitdíj eltörlése előtti állapot, és ismét kedvező hitelezési feltételekkel lennének beszerezhetők a szükséges eszközök, akkor optimálisan lehetne működtetni a praxisokat – véli egy másik gyógyító. Szerinte szükség lenne a kártyapénz növelésére is.

Niczky Emőke

magyarhirlap.hu
(2008.04.14. 11:09)


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?