Aggódó nők

A gazdasági hanyatlás miatti stressz jobban terheli a nőket, mint a férfiakat. Hogyan lehet elkerülni a szorongással összefüggő betegségeket? A gázárak az égbe mennek, a tőzsde összeesett, a munkanélküliség aránya emelkedik. Alig találni olyan háztartást, amelyet ne érintene a gazdasági válság, és a következmények túlmutatnak a családi költségvetésen. Bár mindenki szorong ilyen esetekben, a nők jobban megérzik a stresszt, és ez árt egészségüknek.

Az Amerikai Pszichológiai Társaság nemrégiben kiadott felmérése szerint több nő aggódik a gazdasági helyzet miatt, mint férfi (84 illetve 75 százalék). Sokan számoltak be újonnan jelentkező testi és lelki tünetekről: fejfájásról, ingerültségről, álmatlanságról, fáradtságról, túlevésről és mellkasi fájdalmakról.

A nemek közötti eltérés oka valószínűleg a nők családi életben betöltött szerepével függ össze, valamint azzal, hogy a nők nyíltabban beszélnek a stresszről.

A 44 év feletti nők szoronganak leginkább a pénzügyek miatt, és ennek hosszú távú hatásai is lehetnek, mondja Katherine Nordal, az APA igazgatója. – A menopauza után a nők elvesztik biológiai előnyüket a szívbetegségek szempontjából. Már nem védik őket a hormonok úgy, mint fiatalabb korunkban.

Mivel a stressz jelentős mértékben növeli a szívbetegség kockázatát, különösen az idősebb nőknek kell ügyelniük a stressz mérséklésére. Nem védettek azonban a fiatalabb nők sem, a 20-as éveikben járó nők 75 százaléka is aggódik, szorong.

Érdekes eredményre jutottak egy esettanulmány-sorozat szerzői. Az olyan tünetek, mint a mellkasi fájdalom, a légszomj vagy a fáradtság sokkal kevesebb figyelmet kap, ha nőkről van szó, mint ha férfiakról. Ilyen tünetekkel a férfiakat azonnal kardiológushoz irányítják, és szívkoszorúér-vizsgálatot végeznek rajtuk, míg ha egy nő fordul orvoshoz, a stresszt okolják a panaszokért.

Mit lehet tenni? Az első lépés, a stressz figyelmeztető jeleinek felismerése. Ezeket úgy kell felfogni, mint egy különleges nyelvet. A szervezet így jelzi, hogy változtatni kell. Ehhez azonban ugyanazt a nyelvet kell használni. Ha valaki stressz alatt áll, a szervezete akcióra kész állapotba kerül, és ha nem cselekszik, megmarad a stresszreakció. Ez az oka annak, hogy már napi többször 10-15 perces séta is enyhíti a stresszt.

Nagyon fontos a támogató környezet is, különösen elhúzódó stresszes időszakokban. Hatásos, ha a nők néha elengedik magukat, relaxálnak, sétálnak vagy vesznek egy kényeztető fürdőt, olvasnak egy jó könyvet. A TV-nézést a szakemberek nem sorolják a stresszt enyhítő módszerekhez.

Ha ezek az egyszerű megoldások nem segítenek, forduljunk szakemberhez. – Ha egy nő úgy érzi, valami baj van, akkor mindig igaza van – mondja Alexandra J. Lansky, a Columbia-egyetem kardiológusa.

Ha a végleges diagnózis a stressz, nem pedig valamilyen testi vagy lelki betegség, legtöbbször segít, ha az orvos szorongáscsökkentő gyógyszert ír fel. Kutatások bizonyítják azonban, hogy a viselkedésterápia a gyógyszeres kezeléssel együtt adja a legjobb eredményt.

Newsweek
http://www.informed.hu/eletmod/psych/?article_hid=118351


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?