Mikor kérjünk második orvosi véleményt is?

Néha nem helyes, ha egyetlen diagnózissal vagy kezelési ajánlással megelégszünk, nem árt második szakvéleményt is kérni. Egy 2005-ös Gallup-felmérés szerint az 5 000 megkérdezett fele állította, hogy soha nem kér második véleményt, és mindössze a páciensek 3%-a fordul minden esetben másik orvoshoz is, ha diagnózist kap, kezelést, gyógyszert vagy műtétet javasol orvosuk.

A betegek nem értik meg, vagy nem hiszik el, hogy a második szakvélemény kérése az orvosok szerint is helyénvaló dolog. Különösen a nők tartanak attól, hogy kezelőorvosuk kevésbé lesz majd szívélyes velük, ha más véleményét is kikérték.

– Szerintem az orvos legalább annyit profitál a második szakvéleményből, mint a beteg – mondja dr. Charles Cummings. A Johns Hopkins Egyetem orvos-igazgatója. – Soha nem árt más szemmel is megnézni a biopsziás anyagot vagy a laborleleteket, és felállítani a diagnózist vagy kezelést javasolni.

Mikor ajánlatos második szakvéleményt kérni?

Gyakorlatilag minden nem sürgősségi műtétnél, továbbá ha az orvos olyan tartósan szedendő gyógyszert ír elő, amelynek súlyosabb mellékhatása lehet, illetve akkor is, ha a kezelés ellenére nem javul a beteg állapota.

A nőknek a fentieken kívül nem árt második szakvéleményt kérni nőgyógyászati beavatkozások, például méheltávolítás előtt. Óvatosnak kell lenni minden olyan esetben, amikor az orvos azt mondja, nincs más megoldás.

A másik terület, ahol elkél a második szakvélemény a kardiológia. A nők ugyanazokkal a kockázati tényezőkkel gyakran nem kapják meg ugyanazt a kezelést, mint a férfiak. A nőknél a szívroham tünetei sokban különbözhetnek a férfiaknál tapasztaltaktól.

Ha valakinél rákot diagnosztizálnak, szintén fontos, hogy konzultáljon másik orvossal is, lehet, hogy az valami más megoldást ajánl.

Autoimmun betegségekben is hasznos második vélemény kérése, mert ezeket a kórképeket nem könnyű rögtön felismerni, és a második orvos megkeresése felgyorsíthatja a folyamatot.

Dobos, L.

2008-11-27 20:34:59
InforMed Hírek 6 InforMed


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?