Kötelező lenne tanulniuk a pazarló orvosoknak


Várhatóan december elején hirdeti ki először az egészségügyi miniszter azoknak a hatóanyagoknak a listáját, amelyek felírását 2009 első negyedéve után ellenőrzi az Országos Egészségbiztosítási Pénztár. A minőségi és hatékony gyógyszerrendelés ösztönzéséről szóló, októberben megjelent jogszabály alapján ugyanis – ha az adott betegség terápiájánál mód van a választásra – az orvosoknak a tb-támogatással felírható készítmények közül a beteg és a biztosító számára is az alacsony költségűt kell rendelni.
Az adott betegségre az OEP által elvárt egynapnyi terápiára jutó tb-támogatás összegénél többet utalványozó doktoroknak kötelező továbbképzésen kell majd részt venniük, a tananyagot az illetékes hatóságok és a szakmai szervezetek állítják össze. A gyógyszerrendelést először a 2009. március 31-ét követően kiváltott vényeknél ellenőrzik. Ez kizárólag az úgynevezett normatív tb-támogatással felírt készítményekre vonatkozik, vagyis arra az esetre, amikor a szakorvos vagy az ő javaslatára a háziorvos ír fel emelt vagy kiemelt tb-támogatással patikaszert. A kötelező továbbképzést június elsejétől rendelhetik el.
Az eredetileg 2007 elején megalkotott jogszabályt – a szakmai szervezetek tiltakozása miatt – többszöri nekifutásra sem vezették be. Az eredeti rendelet szerint anyagilag is büntették volna az átlagostól lényegesen nagyobb tb-pénzt utalványozó orvosokat, ezt váltja most ki a kötelező továbbképzés.
Az OEP a múlt év közepétől elemzi a felírási szokásaikat. Ez alapján háziorvosok 35, a gyógyintézmények 44 százalékánál kellett volna visszafizetést megállapítani – tudta meg lapunk. NTE
Belföld 2008-11-27 00:00:01


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?