Ausztriában már influenzajárvány van - még nem késő beadatni a védőoltást


Január második hetére Nyugat-Európa országaiban magas és közepes erősségű országos járványok alakultak ki, Ausztriában pedig már szintén országos méretű az influenzajárvány. Mivel sokan dolgoznak a határmenti osztrák régiókban, várható, hogy a vírus egy-két héten belül hazánkba is átkerül. Magyarországon, Csehországban és a Balti Államokban egyelőre még alacsony az influenza aktivitása.

A vírusok 97%-a az új variánsokhoz tartozik


Már nem kérdéses, hogy lesz-e influenza-világjárvány
Az idei szezonban eddig európaszerte 5693 esetben mutatták ki az influenza vírusát. A vizsgálatok eredménye szerint a vírusok 97 százaléka azokhoz az új variánsokhoz tartozik, melyek elterjedését a kutatók előre jelezték, és amelyek miatt az Egészségügyi Világszervezet az idei oltóanyag összeállításához már e vírusok felhasználását írta elő (részletesebben lásd korábbi anyagunkat: Komoly változások az influenza elleni új oltóanyagban). A domináns vírus ezek közül az A/Brisbane/10/2007 (H3N2). Ez a vírusváltozat korábban nem járt Európában, viszont Ausztráliában már súlyos járványt okozott - olvasható az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatalának legutóbbi tájékoztatójában.

Az Európai Járványügyi Központ (ECDC) az elmúlt héten arra hívta fel a figyelmet, hogy a védőoltások beadását nem szabad abbahagyni, sőt a védettséget a járvány terjedésének idején is tovább kell erősíteni a kockázati csoportokban és az egészségügyi dolgozók körében (az influenza szempontjából veszélyeztetett csoportok felsorolása itt olvasható). Az oltóanyag hatékonyan véd az új veszélyes variáns ellen, azonban a korábbi években oltással vagy a betegség természetes átvészelésével szerzett immunitás az idei új variánsok ellen már nem nyújt megfelelő védelmet.

Egy-két héten belül megérkezik a járvány

Várható, hogy Magyarországra egy-két héten belül szintén megérkezik a járvány. Erre utal, hogy az év második hetében a háziorvosok által jelentett influenzaszerű esetek száma országosan ismét meghaladta a tízezret, bár még nem érte el az ünnepek előtt mért legmagasabb értéket. Az elmúlt héten közösségi járványt sehonnan nem jelentettek. Itthon a megbetegedések többségét még nem az influenzavírus okozza. Az Országos Epidemiológiai Központba október óta beküldött 191 minta közül eddig mindössze 6-ból mutattak ki influenza "A" vírust. Ennél gyakrabban találtak bakteriális kórokozókat, például Chlamydia pneumoniae-t és Mycoplasma pneumoniae-t, illetve különböző egyéb vírusokat.

Még most sem késő beadatni a védőoltást, hiszen a védettség 7-10 nap alatt kialakulhat, a járványos időszak pedig még másfél-két hónapig is eltart. A most beadásra kerülő oltás megvéd a fertőzéstől, illetve ha az influenza kialakul, akkor enyhíti annak súlyosságát. A kockázati csoportokba tartozók számára biztosított térítésmentes oltóanyag a legtöbb háziorvosnál már elfogyott, de receptre felíratva még bárki beszerezheti a gyógyszertárakban OEP támogatással 1000-1200 forintért kapható oltóanyagot - írja az ÁNTSZ közleménye.

Az influenza elleni védőoltással kapcsolatos további információkat korábbi anyagunkban olvashatnak: Már mindenhol kérhető az influenza elleni védőoltás.

[origo] egészség

2009. január 20., kedd, 16:28
A cikket az alábbi címen találja: http://egeszseg.origo.hu/cikk/0904/706945/


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?