Csökkent a táppénzkiadás

A felülvéleményező orvosok tavaly 960 ezer esetben vizsgálták meg a betegállományban lévőket.

A táppénzes napok és a táppénzt igénybe vevők számának csökkenése miatt 4,2 milliárd forint megtakarítás keletkezett tavaly az Egészségbiztosítási Alap 106,9 milliárd forintos táppénzkasszájában. A betegállományban lévők napi átlagos létszáma 1,6, a táppénzes napoké 1,3 százalékkal csökkent, ám az egy napra jutó táppénzkiadás 6 százalékkal nőtt.

Szerepe van a takarékosságban a táppénzszabályok 2007-es szigorításának és a keresőképtelenséget ellenőrző 276, úgynevezett felülvéleményező orvosnak is. Ők tavaly 960 ezer esetben vizsgálták meg a betegállományban lévőket, s 46 ezer esetben nyilvánították keresőképessé a biztosítottakat. A munkáltatók 1295 esetben kezdeményezték betegállományban lévő dolgozóik felülvizsgálatát, ezért - 2007. december óta - személyenként 15 800 forint eljárási díjat kell fizetniük - tudta meg a Világgazdaság az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál.

A felülvizsgálatot a regionális egészségbiztosítási pénztár felülvéleményező orvosa végzi, akinek a kezelőorvos jelenlétében joga van megvizsgálni a pácienst, betekinteni a betegdokumentációba, szakorvoshoz utalni őt, illetve javaslatot tenni a táppénzfolyósítás megszüntetésére. A 276, megbízásos szerződéssel dolgozó doktor munkáját harminc főállású ellenőrző főorvos koordinálja. A vizsgálatot viszonylag objektív szempontok szerint összeállított, 1500 oldalas irányelvkötet segíti, amely az egyes betegségek gyógyulási ideje ajánlott táppénzes napokról szól. Ez nem "szentírás", hiszen minden páciens másként gyógyul, ám arra mindenképpen alkalmas, hogy egységes szempontok szerint állapítsák meg az orvosok a keresőképtelenség idejét. Korábban nem volt ilyen jellegű szakmai ajánlás.

Jogosulatlanul csupán néhány esetben vettek föl táppénzt a betegek - mondta korábban Bogdán Zsuzsanna, az OEP illetékes főosztályvezetője. Ugyanis vannak olyan ellenőrizhetetlen kórképek - pl. derék- és fejfájás -, amelyekkel elhúzható a betegállomány ideje. Ám a szabályok szigorítása miatt ez sem tarthat a végtelenségig.

A munkaviszonyban lévőknél ugyanis a keresőképtelenség első 15 munkanapjára a távolléti díj 80 százalékát fizeti a munkáltató. Ha a biztosított továbbra is keresőképtelen, úgy egy év folyamatos biztosítási idő esetén legfeljebb egy évig járhat a táppénz. Aki a biztosítotti jogviszony megszűnését követő három napon belül válik keresőképtelenné, legfeljebb 45 napig kaphat táppénzt. Orvosszakmai vélemény alapján ez 45 nappal méltányosságból meghosszabbítható.

2009. január 29. 09:25, csütörtök
Forrás: Világgazdaság

 

WebDoki
http://www.webdoki.hu/cikk.php?cid=50399


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?