Kontrollhoz nem kell beutaló

A háziorvos reményei szerint többéves vitára tehet pontot a biztosító állásfoglalása.

Reményei szerint többéves vitára és a betegek szinte mindennapos felesleges zarándoklatára tehet pontot a Közép-Magyarországi Regionális Egészségpénztár tájékoztató levele, melyet egy budapesti háziorvos kérésére fogalmazott meg annak egészségügyi igazgatóhelyettese. Dr. Keresztes Miklós azért fordult a biztosítóhoz, mert a jogértelmezési eltérések miatt nem tudtak a háziorvosok a szakrendelők orvosaival közös nevezőre jutni egy évek óta tartó vitában, s ez nem csak pluszmunkát jelent az alapellátóknak, hanem feleslegesen rabolja a betegek idejét is. Keresztes doktor a jogszabályok ismeretében úgy vélte, nem kell minden kontrollvizsgálathoz ismételten beutalót írnia, miközben a betegei arra panaszkodtak, hogy bizonyos rendelőkből rendre visszaküldik őket a papír hiányában.

A regionális pénztár válaszában idézett jogszabály, a 217/1997. (XII.1.) Kormányrendelet az Egészségügyi Törvény alapján kimondja, hogy „ a szakellátásra beutalt biztosított ismételt orvosi beutalás nélkül jogosult igénybe venni a járóbeteg-szakellátást, ha annak keretében ismételt ellátása orvosszakmai szempontból indokolt". E passzusból a biztosító illetékese is arra a következtetésre jutott, hogy „sem a kontrollra visszarendelt betegnek, sem a gyógyszerek emelt, kiemelt támogatással történő felírásához szükséges szakorvosi javaslathoz vagy csak szakorvos által rendelhető gyógyszerek felírásához nem kell ismételten beutalót kérni".

Keresztes doktor hangsúlyozza, a fentiek csak abban az esetben érvényesek, ha a beteg ugyanazon betegségből fakadó azonos panasz miatt keresi fel ismét a szakorvost, tehát, ha a derekát kezelték és most a térde fáj, akkor már újabb beutaló kell. Azonban a kontrollvizsgálathoz akkor sem, ha – akár – két hónap múlva kell visszamennie. A rendelet évek óta él, s nem tudni, miért nem alkalmazzák az orvosok, miért találnak ki maguk gyártotta, helyi szabályokat.

Dr. Országh Attila igazgatóhelyettes szerint ettől a szabálytól nem rendelkezhetnek eltérően sem az egészségügyi szolgáltatók, sem a fenntartók, így nem volna szabad „házilagos szabályokat" hozniuk. Több panasz nyomán azonban tudható, hogy él a hibás gyakorlat, ezért, - mint az OEP leveléből kiderül - egy konkrét ügyben már korábban kikérték a Jogi Főosztály véleményét, amely szerint: „A beutalók érvényességi idejét jogszabály nem korlátozza, így a jogszabályi rendelkezésekkel ellentétes az a gyakorlat, amely a kiállítástól számított 30 nap elteltével új beutalót kér a betegtől".

2009-05-19 11:19 Forrás: Weborvos


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?