A H1N1 oltóanyaga nincs rászabva a jelenlegi vírusra?

Nem a WHO-tól kapott új H1N1 vírustörzsből készült el az új influenza elleni magyar védőoltás, hanem egy korábbiból, amely még az 1930-as években Amerikában bukkant fel. Vagyis az oltóanyag nincs rászabva a jelenlegi vírusra – mondta Dr. Tóth Kálmán.

A gyermekorvos és infektológus szerint az orvosok többsége aggódik a szer miatt. A vakcinát ugyanis kevés emberen, és nem elég hosszú ideig tesztelték – így nem tudni, milyen hosszú távú veszélyes mellékhatásai lehetnek.

Befejezett klinikai vizsgálatok híján, 18 éven aluliaknak egyébként sem javasolt még a vakcina, sőt, állapotos nők vonatkozásában sem állnak rendelkezésre adatok – mondta a Vasárnap Reggelnek Dr. Tóth Kálmán. Az orvosok attól félnek, hogy nem várt problémák és mellékhatások esetén ők lesznek a bűnbakok, mivel az államot nem lehet perelni – az oltás ugyanis nem kötelező.

2009. október 4. 10:36

--------------------------------------------------------------------------------

Miért félnek az orvosok a H1N1 oltástól?

Továbbra is aggódnak az orvosok az új influenza elleni védőoltás miatt. Tóth Kálmán infektológus szerint az eddigi pár száz tesztoltás alapján nem lehet kizárni azokat a veszélyeket, amelyek csak minden ezredik embernél jelentkeznek.

Hozzátette: lehet, hogy a rövidtávú mellékhatások tekintetében jók az eredmények, de a hosszú távú szövődményekről semmit sem lehet tudni.

Honnan is tudható, hogy van-e aggodalomra okunk, ha tüsszögünk? Noha a megfázás, a szezonális influenza és a H1N1 mind felső légúti megbetegedések, különböző vírusok okozzák azokat.
Tovább a cikkhez >>
A védőoltás alapanyaga sem ad okot megnyugvásra: ezt nem a jelenlegi vírusból, hanem egy úgynevezett "klasszikus reasszortánsból" állították elő, vagyis egy olyan törzsből, amely még az 1930-as években bukkant fel az USA-ban. Ezt a vártnál enyhébb járvánnyal indokolták, ugyanakkor az oltóanyag nincs "rászabva" a jelenlegi vírusra.

Orvosi tankönyvek szerint az influenza elleni védőoltás hatásfoka 40-60 százalék, de ha a vakcinát nem a mostani vírusra fejlesztették ki, akkor ez az arány is megkérdőjelezhető. Sebő Zsuzsanna gyermekorvos arról beszélt a lapnak: tartanak tőle, hogy ha bármilyen probléma felmerül a védőoltással kapcsolatban, akkor az orvosokat teszik felelőssé.

Mivel az oltás nem kötelező, ezért az államot nem lehet perelni, a gyártónak pedig minden engedélye megvan, így ha valaki például lebénul a vakcina miatt, akkor az orvos lesz a bűnbak - írja a lap.
Független Hírügynökség

 


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?