Gátat szabna a kormány a pusztító füstölésnek

Többe kerül a dohányzás miatt beteggé válók gyógyítása, mint amekkora a beszedett adó.

Az alkotmányozás után várhatóan elfogadja a parlament a nemdohányzók védelméről szóló törvényt, amely mellett több érv szól, mint ellene.

Évente 26 ezren halnak bele a dohányzásba, a háromévesnél fiatalabb gyermekek középfülgyulladásának 90 százalékáért a szülők dohányzása okolható. S mivel a passzív dohányzás súlyosan károsítja az egészséget, szükségszerű a nemdohányzók védelme.

- Nem rövidül meg a költségvetés, ha kitiltják a közterületekről és a vendéglátóhelyekről a dohányosokat - állítja a fejlett országok tapasztalataira alapozva Bodrogi József egészségügyi közgazdász. Az íreknél, a spanyoloknál, az USA tagállamaiban a szigorítást követő pár hónap alatt visszaállt a megszokott forgalom.

Számadatok igazolják, hogy már most 193 milliárd forinttal többe kerül a dohányzás a büdzsé 325 milliárd forintos dohányadó-bevételénél az intézményi egészségügyi ellátás, a megbetegedettek gyógyszereinek támogatása és az emiatt rokkanttá váltak nyugdíja miatt.

Hazánk lakosságának 36 százaléka dohányzik, ez másfélszer magasabb az Európai Unió átlagánál. Úgy tűnik, a fejlett országok elfogadták az Egészségügyi Világszervezet véleményét: a dohányzás szenvedélybetegség, azt gyógyítani kell. S rájöttek, érdemes invesztálni a népegészségügyi programokba, tudatosítani az emberekben: az életmód s abban a cigaretta 50 százalékban felel az egészség károsításáért, pedig az a legértékesebb társadalmi-gazdasági tőke.

Míg az USA-ban az 1960-as években a lakosság fele dohányzott, mára ez az arány 20,6 százalékra esett vissza. Ám annak ellenére, hogy a GDP 17,2 százalékát költik egészségügyre (nálunk 4,6 százalékát), a gyógyítási technológiák drágulása miatt ez kevésnek bizonyul, ezért azt tervezik, termékdíjat vetnek ki az egészségkárosítást okozó termékekre, amelynek összege a gyógyítóágazatban marad.

Egy közelmúltban készült metaanalízis alapján hazánkban emelkedik a rendszeresen dohányzók aránya - mondta Kovács Gábor, a Magyar Tüdőgyógyász Társaság elnöke. Míg a férfiak körében csökken, a nőknél nagyobb arányban emelkedik. Jelenleg a 15 évesnél idősebb felnőtt férfiak 41 és a nők 32 százaléka dohányzik, s ami még aggasztóbb, a terhes nők 16 százaléka veszélyezteti emiatt maga és születendő gyermeke egészségét.

Évente mintegy húszezer kismama okoz szándékosan egészségkárosodást magzatának a füstöléssel. A dohányzás növekedése azért is nagy baj, mert ezáltal prognosztizálható az elkövetkező évtizedekben a kardiovaszkuláris, daganatos és COPD-megbetegedések exkalációja a nők körében is.

A tüdőgyógyászok, kardiológusok, érsebészek és a hipertóniával foglalkozó belgyógyászok összefogtak a dohányzás visszaszorítása érdekében a saját területükön. Be kell vonni ebbe a körbe a szülészeket, terhesgondozókat is, hogy megvédjük a következő generáció egészségét.

2011-04-06 07:39 Forrás: Világgazdaság


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?