Dohányzási tilalom: a WHO elégedett



Csökkenhetnek Magyarországon a dohányzás káros következményei – így értékeli a nemdohányzók védelméért megalkotott törvénytervezetet az Egészségügyi Világszervezet. A WHO szerint a tiltás nem rontja az éttermek forgalmát, sőt.

Az Egészségügyi Világszervezet felmérésekre hivatkozva úgy véli, a dohányfüst-mentes szabályozás hazai bevezetésének nem lesz negatív gazdasági következménye. Számos országban vizsgálták a szigorítás hatását, és kiderült, olyanok is elkezdtek vendéglátóhelyekre járni, akik a füst miatt eddig ezt nem tették – mondta a Krónikának Pusztai Zsófia, a WHO magyar irodájának vezetője. „Több országban 10-20, de néhol 25 százalékkal is nőtt a vendéglátó ipari helyek forgalma. Egy felmérés szerint Magyarországon a lakosság 21 százaléka gyakrabban járna ilyen helyekre, ha a tilalom életbe lépne” – tette hozzá.

A szakember megjegyezte: a szabályozás bevezetésével jelentősen csökkenhet a dohányzás következtében kialakult megbetegedések száma, amivel komoly egészségügyi költségmegtakarítás is elérhető. „Magyarországon évente majdnem 30 ezer ember hal meg idő előtt, és ezért a dohányzás a felelős, továbbá 2300-an halnak meg a passzív dohányzásra visszavezethető betegségek miatt. Hosszabb, produktívabb és magasabb minőségű életre lehet kilátásunk, és ez mindent felül kell, hogy írjon” – magyarázta.

A törvényt jövő hét kedden fogadhatja el a parlament. Ez néhány kivételtől eltekintve minden zárt légterű nyilvános helyen megtiltaná a füstölést. A jogszabály várhatóan jövő év január elsejétől lép majd életbe, az azt megszegőket azonban csak 2012 áprilisától, három hónapos türelmi időt követően büntetnék.

2011. április 24. 07:45, vasárnap
Forrás: MR1 - Kossuth Rádió
http://www.webdoki.hu/cikk.php?cid=65361


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?