Eltűnhetnek az orvosok, Szócska "virítaná a lóvét"

Ellepték a vidéki kórházakat a külföldi munkára csábító fejvadászok. Ezt állítják több intézményben is. Egész Nyugat-Európába keresnek magyar munkaerőt, a dolgozók közül pedig sokan élnek a kínálkozó lehetőséggel.


 Az Orvosi Kamara szerint, ha ez így folytatódik, egy hónap múlva már alig lesznek orvosok a hazai intézményekben. Az egészségügyért felelős államtitkár azt mondta: a kormány már keresi a megoldást arra, hogy "viríthassa a lóvét" az orvosoknak.

A Szent Imre Kórház főigazgatója szerint könnyen lehet, hogy hamarosan elfogynak az orvosai. „Gasztroenteorológiáról most megy el egy másod főorvosunk Németországba, ugyancsak külföldre ment nem rég egy aneszteziológusunk a sürgősségről, a képzett szakorvosaim folyamatosan külföldre távoznak” – mondta László Imre, a Szent Imre Kórház főigazgatója.

Pótolni pedig nehéz őket, ennek sokszor a betegek látják kárát. Bár a hirdetőfalról leveszik a fejvadász cégek ajánlatait, a hirdetők egyre gátlástalanabbak. Nem ritka, hogy személyesen keresnek fel egy-egy orvost, legutóbb Szaúd Arábiában ajánlottak valakinek adómentes munkát. „Egyre aktívabb tevékenységet folytatnak nálunk is, egyre könnyebben és egyre nagyobb számban csábítják el a munkavállalóinkat, ráadásul azokat, akik fiatalok, akik a jövő letéteményesei az egészségügyben” – mondta el Rácz Jenő, a Csolnoky Kórház főigazgatója.

A veszprémi kórházban körülbelül 200 embernek lenne munka Rácz Jenő szerint, csakhogy az orvosok nem vállalják. Tömegesen mennek külföldre. Akkora a hiány, hogy a májusi ügyeleti beosztást is alig tudták összerakni.

Az elvándorlás okai: Európában szinte kivétel nélkül magasabbak a bérek. Van, ahol több mint az ötször annyit keresnek az orvosok. Szócska Miklós, az egészségügyért felelős államtitkár a problémára azt mondta, hogy „háttérmunkák zajlanak, de erről többet, bármilyen sürgető is a kérés, hogy virítsuk a lóvét, ennél többet nem tudok mondani, mert szeretnék csak konkrétumokról, nem ígérgetésekről beszélni a jövőben.”

Szócska Miklós szerint a kormány tisztában van vele, hogy rendezni kell a béreket, de a megoldás még nem született meg.

2011. május 06. 15:42, péntek
atv.hu


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?