Síbalesetek megelőzése

Az alpesi sízés szépsége és üdítő hatása mögött sok veszély is lappang, melyek nem szükségszerű velejárói. A balesetek 90%-a elkerülhető gondos felkészüléssel és figyelmes síeléssel.

Talán nem is tudjátok, de Magyarországon a labdarúgást követően az alpesi síelés a második számú tömegsport. Sportágunk páratlan szépsége, testi és lelki egészségmegőrző hatása, örömöt nyújtó siklásai a lenyűgöző téli környezetben egyre több hódolót vonz köreinkbe. Sportágunk szépsége és üdítő hatása mögött sok veszély is lappang, melyek nem szükségszerű velejárói az alpesi sízésnek. A balesetek 90%-a elkerülhető gondos felkészüléssel és figyelmes síeléssel.

Síbalesetek megelőzésének lépései

1. Alapozás

Természetesen a megfelelő alapozás, „szárazedzés" sem véd meg minden sérüléstől, azonban az erős, felkészült izomzat jobban képes „menteni" a veszélyes szituációkat. A gyenge izomzatú síelő valószínűleg a sítábor második felét az izomláztól és fáradtságtól nem fogja élvezni, sérülékennyé válik.

2. Bemelegítés

A bemelegítő, átmozgató torna a síelés megkezdése előtt megóvhat minket a kisebb húzódásoktól, rándulásoktól. A néhány perces tornát követően 1-2 bemelegítő menetet végezzünk könnyebb pályákon.

3. A pálya kiválasztása

Kerüld a meredek, kemény jeges pályákat. Olyan pályán síelj, amelyiken jól esik a sízés, örömet okoz a könnyed siklás. Vizsgáld meg a lejtőt, annak talaját. Amennyiben ismered a pálya veszélyeit, az azon elhelyezkedő veszélyes tárgyakat, esetleg sziklákat ezeket el tudod kerülni. Gondolj arra, hogy a pálya keménysége a nap folyamán változik. Hidegben egyre keményebb, melegebben egyre olvadtabb, „kásásabb" lesz. Ne viselj nagyon csúszós, sima felszínű öltözéket, mert ebben esés után nehezebb megállni.

4. Az időtartam jelentősége

A legkedvezőbb időbeosztás, a napi 2x2 órás időtöltés a sípályán. A déli szünet, pihenőidő tartson 45-60 percig. Lehetőleg meleg helyen töltsd el a pihenődet. Lazíts a sícipődön és a ruházatodon. Ne fogyasszál nehéz ételeket. Forró csokoládé, kakaó, cukros-citromos tea mindenképpen szerepeljen az étrendedben: Könnyű szendvics, keksz, csokoládé és gyümölcs ajánlott. Ne feledd, tele gyomorral nem igazán lehet jóízűen síelni. Ne lopd el magadtól a pihenőt! A lecsalt pihenőidőnek mindig nagy ára volt.

5. Veszélyes időpontok

A déli pihenő után ismét melegíts be. A sínapodat mindig korán kezd el. Reggel pihenten nagyon jól esik a sízés. Kevesen vannak a sípályán, és nem kell a többiekre figyelned, csökken az összeütközés veszélye. Korábban menj déli pihenőre, mint a többiek. A 11 30-as idő ajánlott. Amikor a többiek ebédelnek te már ismét a pályán lehetsz. A kora délutáni időszak a mentőautók és hegyimentő szolgálatok csúcsmunkaideje. Ne adj munkát a túlterhelt mentőknek. A délelőtti puha, finom pálya délutánra lekopik, keménnyé válik, megtelik későn kelő száguldozókkal. Fejezd be időben a napi sízést „az utolsó előtti menettel", sok sérülés történik fáradtan, mert még egy „utolsó" menetet szeretnének csúszni.

6. Bukósisak használat

Egy hónapig feküdt eszméletlenül az intenzív osztályon Ausztriában az a magyar kisfiú; akin volt bukósisak, de nem volt becsatolva az álla alatta biztosító szíj amikor bukott és nekiesett a tehénlegelő fakerítésének. Használj bukósisakot, a fejed megéri! A sisak kiválasztásánál figyeljünk a megfelelő méret és szellőzés mellett arra is, hogy látásunkat ne zavarja, meglévő szemüvegünkkel kompatibilis legyen. A kanyarlécek (carving) elterjedésével a fejsérülések gyakoribbá váltak a sípályákon.

7. Környezeti tényezők

A magaslati sípályákon a napfény sugarai többszörösen felerősödve verődnek vissza a hó felületéről, a káros sugárzás is igen erős, hirtelen időváltozás is gondot okozhat. A szép napsütést köd; felhő, hószakadás válthatja fel. Napfény ellen a sötét UV szűrővel ellátott szemüveg ajánlott, míg ködben, szürkületben a citrom, narancsbetétes üveget ajánljuk. Jó megoldásnak tartjuk az enyhén sötét narancsszínű szemüveget, mely mindenkor jó látást biztosít. A sí- és napszemüveg, a magas fényvédő faktoros krém és a réteges öltözködés sok kellemetlenségtől védhet meg minket. A nagy magasságokban az időjárás nagyon gyorsan megváltozik. Előfordulhat, hogy az addig tiszta pályát hirtelen köd lepi el vagy felhőbe burkolózik, amikor szinte lehetetlen észrevenni a gödröket és a dombokat.

8. Felszerelés kiválasztása

A hazai síkölcsönzőknél sajnos néha nagyon kopott, fáradt síket szoktak kiadni. A kopott élvédő nem tart a kemény pályákon, ha meg is élezik, a sí lelke; a közepe nagyon fáradt, elveszti a kellő rugalmasságát alig ér a hóra csak a közepe. A felkunkorodott elejű-végű síléc irányíthatatlan, nem okoz örömöt és veszélyforrássá válik. Ha teheted, vegyél új sílécet igazi szakértő szaküzletben. Kitűnő tanulósík, carving belépők a carvelinók, a snowbladek, 100-120 cm-es hosszakkal! Elégedj meg rövidebb síkkel, mint a te magasságod. Minden síszezon előtt érdemes szakemberrel átnézetni a sícipő, a síléc és a kötések állapotát, a szükséges karbantartásokat végeztessük el. Régi, korszerűtlen kötés, amely, még ha helyesen is van beállítva, nem old időben, vagy esetleg egyáltalán nem old.

9. Kötés teszt

Ne bízz a kötésedben! Tudnod illik, hogy a biztonsági kötések ütésre óldódnak. Latyakos, süppedős hóban, nagy sébésséggel bukni nagyon veszélyes: A kötés nem old a lassú húzásra, csavarásra. Sajnos súlyos-bonyolult-csavart törések származnak az ilyen bukásokból. Üsd meg erősen oldal irányba a síléced elejével, élével a kemény havat, a másik álló lábad irányába, rézsútosan. Elég erős eltalált ütés esetén kiold a kötésed; ha nincsen túlfeszítve.

10 Hóágyúzott hó

A mai korszerű sípályákon elkerülhetetlen a hógyűjtő a hóágyúk alatt. A finom, legyalult álom pályáról beleszáguldani egy ilyen látszólag sima felületű hóhegybe a legnagyobb veszély forrása. A frissen ágyúzott mesterséges hó nagyon magas víztartalmú a leesése pillanatában, még nem fagyott át eléggé ahhoz; hogy biztonságosan lehessen síelni rajta. Vigyázz, kerüld a működő hóágyúk környékét.

11. Tudatos tanulás, oktatás

A biztonságos síelés alapja, hogy a technikát megfelelő oktatóktól sajátítsuk el.

12. Esésedzés

Tanuld meg, hogyan essél, mikor essél, hogyan állj meg esést követően.

13. Biztosítás

A balesetbiztosítás jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni. Amennyiben bekövetkezik a nem kívánt sérülés, egy néhány napos kórházi ellátás, műtét; milliós terheket róhat családunkra. Sokszor találkozunk síelőkkel, akik a túra első napjaiban aprócska sérülést szenvednek el, biztosítás hiányában az orvoshoz nem mennek el, aki megnyugtatná őket; hogy nyugodtan folytathatják a síelés.

A síelés 10 aranyszabálya

Az ún. „FIS 10" (FIS - Nemzetközi Síszövetség) az alpesi országokban a sípályák rendjének törvényerejű fenntartását szolgálja, Ismeretük és betartásuk érdekünk is, kötelességünk is.
•Legyünk tekintettel a többi sízőre! Minden sízőnek úgy kell viselkedni a sípályán, hogy másokat ne veszélyeztessen, és sérülést ne okozzon. Ez vonatkozik a megfelelő felszerelésre is.
•Ésszerűen, ellenőrzött sebességgel és módon sízzünk! Mindig a tudásunknak, a terepnek (beláthatóság!), a hó és időjárási viszonyoknak, valamint a pálya zsúfoltságának megfelelően sízzünk.
•Nyomvonal választás. A hátulról (fölülről) jövő sízőnek úgy kell a nyomvonalát megválasztani, hogy az előtte haladót semmilyen módon ne veszélyeztesse, beleértve a túl közeli elhaladással okozott megijesztést is.
•Előzés, kerülés. Előzni szabad fölülről és alulról, akár balról akár jobbról de mindig akkora távolságra, hogy az előzött síző bármilyen (akár váratlan) mozgásához elegendő teret hagyjunk.
•A megindulással és a pályára besízéssel járó kötelezettségek. A sízőnek, ha állásából újraindul; vagy besízik egy pályára, meg kell győződnie arról, hogy ezzel sem magát, sem másokat nem veszélyeztet.
•Megállás. Tilos megállni a pálya szűkületében és beláthatatlan területein! Bukásnál a lehető leghamarabb el kell hagyni az ilyen területet!
•Fölmenet és legyaloglás. A följutáshoz és a legyalogláshoz egyaránt csak a pálya széle használható.
•Figyeljük a jelzéseket! Minden sízőnek kötelessége a pálya jelzéseinek (a tábláknak, elkerítéseknek), valamint a pályát felügyelő személyzetnek az utasításait betartani.
•Segítségadás. Balesetnél kötelező segítséget nyújtani! Elmulasztása nem sportszerűtlenség, hanem büntetendő cselekedet.
•Személyazonosságunk igazolásának kötelezettsége balesetnél. Mindenkinek, aki a balesetnél jelen volt, függetlenül attól, hogy csak tanú, vagy a baleset részese, felelős vagy nem felelős a baleset bekövetkeztében, személyazonosságát meg kell adnia. Erre a baleset bírósági tisztázásánál lehet szükség.

http://www.sportorvos.hu/sportserules/20130104/sibalesetek_megelozese/


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?