Az orvos mint adószedő

Korábban azt nyilatkozták a szaktárca illetékesei, hogy a vizitdíj a háziorvosoknál marad, az ő bevételük lesz, amelyből fejleszthetik az informatikai rendszerüket. Ehhez képest az elmúlt hónapban lecsökkentették a kártyapénzt, az orvosonként átlag 30 ezer forinttal, vagyis elvették a befolyó összeg egy részét.

Önöket, a kamara háziorvosi tagozatát tájékoztatták ennek az okairól? – kérdeztük dr. Kertai Aurélt a MOK háziorvosi szekciójának elnökét.

Tájékoztatásról, egyeztetésről ab ovo nem lehet beszélni. Változatlanul nem hajlandó a minisztérium tárgyalni a Magyar Orvosi Kamarával, de ez már nem újdonság. Az új hír az – amiről mellesleg mi is a sajtóból értesültünk, - hogy a minisztérium illetékesei bejelentették a sajtónak, hogy amennyivel kevesebb kártyapénzt fizettek az elmúlt hónapban, azt visszapótolják. A megfogalmazás azonban olyan homályos, hogy nem derül ki, csak egy hónapról van-e szó, vagy a későbbiekben sem lesz változás a praxispénzben?

Ez az elvonás ugye felül írta volna azt az állítást, hogy a vizitdíj az orvosoknál marad…

Mi az hogy! Nagyon is! De már erről sincs szó. A kiadott jogszabály szerint a vizitdíj és a kórházi napidíj az Egészségbiztosítási Alapból történő támogatásnak minősül. Vagyis nem a szolgáltatást végző praxisé, hanem az OEP-é. Az orvos – bár kimondatlanul – de csak mint adószedő szerepel ebben az ügyben. Ráadásul olyan adószedő, aki ha nem szedné be a vizitdíjat, köteles lenne azt saját zsebéből befizetni. Attól félünk, hogy a vizitdíj-bevétellel arányosan fog csökkenni a kártyapénzünk.

Az „adószedésért” jár neki pénz?

Ellenkezőleg! Az sem világos, hogy az orvos a saját szolgáltató cége kontójára milyen alapon állít ki számlát egy olyan pénzért, ami nem is az övé. Milyen alapon kell befizetnie olyan pénz után iparűzési adót, szakképzési hozzájárulást, szolidaritási adót, ami nem is az ő bevétele, hiszen az utolsó fillérig az OEP támogatásának számít? Tudniillik ezeket az adókat bevétel után kell fizetni! Valójában arról van szó, hogy a betegekre kivetettek egy olyan új adót, ami után az adószedő orvos még fizet is!

Konkrétan hogyan történik majd ez az „adószedés”?

Nos, ez sem világos. Ha jól emlékszem, valamelyik egészségügyi vezető közölte, hogy még a vizsgálat megkezdése előtt kell beszedni a betegtől a pénzt. Csakhogy nem tudom, ez esetben hogyan döntsük el, mennyit, hiszen mást kell fizetni, ha sürgősségi esetről van szó, mást, ha nem. A magam részéről egy teljesen kidolgozatlan, adóügyi és jogi aggályokat egyaránt felvető elképzelés halmazról van szó, amiből időről időre bejelentenek valamit, mégpedig ködös, értelmezhetetlen megfogalmazás formájában. Aztán, amikor látják a nem kívánt hatást, sietve visszavonják.

Ez ön szerint tudatos zavarkeltés, vagy egyszerűen dilettantizmus?

Nem tudom eldönteni, hiszen mondom, bennünket se meg nem kérdeznek, se nem tájékoztatnak. Fogalmam sincs, kik azok a magasan kvalifikált szaktekintélyek,akik a minisztériumban kidolgozzák ezeket a döntéseket.

Bertók László

Egy nappal ezen interjú elkészülte után érkezett hírek szerint a szaktárca kiadott egy módosított verziót a vizitdíjra vonatkozó rendelkezéseikről, de erről is kiderült, hogy csak átmeneti. A nap-nap után napvilágot látó újabb „Molnár csomagok” eredményeként tökéletes a bizonytalanság és tanácstalanság a kérdést illetően.

Orvosok Lapja 4. évfolyam 1. szám (2007 január)

 


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?