Kutyával vagy kutya nélkül?

Kutyások körében közkedvelt mondás, hogy kutya nélkül lehet élni, de nem érdemes. Tény az, hogy a kutya a világon a legközkedveltebb háziállat, más szóval társállat.

Tartásának legfontosabb indítóoka az őrző- és jelzőszolgálat. Hasznosítják a kiváló nyomozó képességét. Életmentő szolgálatra, vakvezetésre is alkalmas. Évtizedek óta a kedvtelésből való kutyatartás a meghatározó, mely főként a városi lakosságra jellemző. Igaz, hogy a kert nélküli lakásban tartott kutya életformája távol áll a természetes létformától. De nem áll-e ugyanilyen messze az emberek városi életmódja az ideális állapottól? Felnőttek társ, a gyermekek számára játszópajtás a kutya, így számuk egyre növekszik. Nagy-Britanniában a lakások egynegyedében tartanak kutyát, egyes országokban, mint pl. Franciaország és az Egyesült Államok, arányuk még ennél is magasabb. Közismert tény, hogy az egyedül élő kutyás emberek hosszabb életűek a kutyát nem tartó magányos társaiknál. Ennek az oka az, hogy nem uralkodik el a magányosságérzés rajtuk és a kutyáról gondoskodás kapcsán aktív, dinamikus életet élnek.
A kutyatartás a kezdetek óta megosztja az emberiséget: van aki tart, és van aki nem. Ez a megosztottság a városokban sok esetben szembeforduláshoz vezet. A szűk utcák, zsúfolt bérházak miatt kevés a mozgástér; az együttélés szabályai sokszor csorbát szenvednek. Vélt vagy valós sérelmeket él át mindkét oldal, az indulatok ütköznek. A kutyatartás gonddal és nem kis felelősséggel jár. Csak akkor vállaljunk kutyát, ha biztosítani tudjuk a tartásához szükséges feltételeket és lesz rá időnk és türelmünk foglalkozni vele. Viszont a fáradság megéri, hiszen a kutyusok oly sok kedves percet ajándékoznak játékosságukkal, ragaszkodásukkal a gazdinak. Az eb tartásra vonatkozó szabályok országonként változnak. Magyarországon egyes társasházakban az Alapító Okirat kitér arra, hogy a tulajdonostársak kutya tartásához egyáltalán nem járulnak hozzá. Ilyen házakban kutya tartására nincs lehetőség. Franciaországban minden lakosnak törvény adta joga a kutyatartás, ha biztosítja, hogy a közösséget nem zavarja vele. Angliában az állam tulajdonában lévő lakások 60%-ában a hatóság megtiltja vagy korlátozza a kutyatartást, gyakran előzetes engedély kérése szükséges.
Ha már a kutyatartás mellett döntöttünk, lássuk, milyen higiéniai előírásokat célszerű betartanunk egészségünk megóvása és a környezet szennyezésének elkerülése érdekében:
Fontos higiéniai szabály, hogy a kutyával való foglalkozás után mossunk kezet, különösen akkor ha a kutya kezünket megnyalja. Különösen a gyermekeket figyelmeztessük a gyakori kézmosásra.
A kutyának kijelölt helye legyen a lakásban, ne birtokolja az egész lakást (különösen ne az ülő és fekvő bútorokat).
Soha ne engedjük a kutyát a saját fekhelyünkön aludni, mivel a kutya szőrén lévő piszok és természetes zsiradék átkerül az ágyneműre. Bolha és egyéb paraziták is könnyebben átjuthatnak a kutyáról az emberre a közös alvóhely esetén. A kutya külön fekvőhelyén aludjon, lehetőleg ne a hálószobában.
A család étkezésénél ne hagyjuk a kutyát az asztal közelébe jönni, ne adogassunk falatokat a kutyának és utána mosatlan kézzel ne folytassuk az étkezést.
A kutya ételeit a saját élelmiszereinktől elkülönítve tároljuk, etető-itató edényeit ne a család edényeivel együtt mosogassuk el. A család által használt edényeket ne engedjük a kutyával kinyalogatni.
A kutya tartózkodási helyén használt kutyakosarat, egyéb textíliákat gyakran mossuk és fertőtlenítsük.
Ha a kutyát a sétáról a lakásba visszük, lábait vízzel teli edénybe állítva mossuk meg és töröljük szárazra.
A kutyát általában akkor szükséges fürdetni, amikor szőrzete talajjal, sárral, vizelettel vagy hasmenés miatt szennyezett. Erre a célra külön műanyag baby-fürdőkádat használjunk.
A kutya szőrét rendszeresen ápoljuk.
Ha a kutya a lépcsőházat vagy a liftet szennyezi, gondoskodni kell a szennyezés eltávolításáról.
A nyakörvet és a pórázt is időnként ki kell kefélni és néhány percre forró vízbe tartani, majd megszárítani.
Ne engedjük a kutyát felugrani a székekre vagy az ágyra, ne ugráljon fel az emberekre, ne nyalogassa a gyermekek vagy felnőttek kezét, arcát.
A kötelező és ajánlott védőoltásokat adassuk be kutyánknak, betegsége ill. annak gyanúja esetén vigyük állatorvoshoz.(Néhány hete kerületünkben hiánypótló állatorvosi rendelő: „Centrum Állatklinika" nyílt a Báthory utcában, ahol széleskörű szakellátásban részesülhetnek a beteg állatok a védőoltásoktól különféle műtétekig. A rendelő mellett állatgyógyászati patika is működik.)
A közterületeken kutyasétáltatás közben hatalmas mennyiségben felhalmozódik a kutyaürülék, mely a neuralgikus pontja a kutyatartásnak. Ez a közegészségügyi szempontból is fontos kérdés még megoldásra vár.
A probléma megoldására kínálkozó ötletek:
Tiltó táblák felállításával figyelmeztetni kell a kutyasétáltatókat, hogy a játszóterek, homokozók területére tilos kutyákat bevinni.
A parkokban elkerített területeket kell kialakítani, ahol a kutyák elvégezhetik szükségletüket és ahonnan az ürülék könnyen eltávolítható. (Erre már több példa is van kerületünkben )
Parkokban "kutyák részére" feliratú táblával kijelölt helyen lehessen csak kutyákat sétáltatni.
Parkőröket kell alkalmazni, akik érvényt szereznek az előírásoknak.
Az utcán bizonyos távolságra kijelölt helyek legyenek, ahol a kutya elvégezheti a dolgát (mert a kutya megtanítható erre).
Ezeken a pontokon olyan hulladéktartályokat kellene elhelyezni ahová a nylonzacskóba rakott kutyaürülékeket lehetne betenni.
Amennyiben a fent részletezett higiénés rendszabályokat betartjuk, a kutyától kapható betegség kockázatát minimálisra szoríthatjuk. Abban az esetben, ha nem ügyelünk ezekre az előírásokra, például az alábbi betegségek és élősködök megjelenésével számolhatunk:
Vírus betegségek közül: a reflex-ingerlékenységet, izombénulást, majd halált okozó veszettség; influenzaszerű tüneteket, agyhártya gyulladást okozó limfocitás choriomeningitis; a sclerosis multiplex kialakulásában esetleg szerepet játszó szopornyica.
Baktérium okozta betegségek közül: a lázat, májgyulladást, vérzéseket okozó leptospirosis; lázat, nyirokcsomó duzzanatot, fáradságot okozó brucellosis; izomgörcsöt, bénulást, halált eredményező tetanus; a fertőzés helyén jellegzetes duzzanatot (tuberkulum) okozó tuberkulózis; hasmenést okozó campylobacter, salmonella (nem ritka a tünetmentes hordozó); mérgezést, sebbe jutva súlyos gennyedést okozó clostridium; bélfertőzést, hugy-, ivarszervi megbetegedést okozó Escherichia coli.
Gombák okozta betegségek: jellegzetes bőrgyulladást (tarlósömör), kopaszodást, hajhullást eredményező microsporum canis.
Külső paraziták: a bőrben meneteket vágó rühatka; bőrkiütést okozó szőratka; fülatka; a bőrön gyulladt, viszkető csípést okozó kutyabolha, mely baktériumokat, vírusokat, belső parazitákat vihet át emberre a csípésével; az encephalitis (agyvelőgyulladás) és a tularaemia (Pasteurella tularensis-fertőzés), a visszatérő láz és a vérzéses vesegyulladás kullancsfélékkel történő átvitele.
Belső paraziták: a galandférgek és fonálférgek(más néven orsóférgek). Mindkét csoport a kutya bélsarával a környezetbe jutva vagy a kutya szőrére kerülve komoly fertőzési veszélyt jelent az ember, főleg a kisgyermek számára.

 


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?