Már majdnem elfelejtettük: TBC

D. A. családjában tbc-s megbetegedés fordult elő, kérdése az volt, mi a teendőjük a beteg környezetében élőknek.
Mielőtt a kérdést megválaszolnám, néhány mondat a betegséggel kapcsolatban.

882-ben a német Robert Koch fedezte fel az akkor népbeteséget okozó tbc baktériumot, mely a környezeti hatásokkal szemben igen ellenálló. Például a beszáradt köpetben életképességét akár fél évig is megőrzi. A baktérium cseppfertőzéssel a tüdőbe jut. Két eset lehetséges. Az első esetben (szerencsére ez a gyakoribb) a szervezet győz, és a fertőzést elhatárolja a tüdőben egy meszes tok formájában. A magyar lakosság 25 %-a élete folyamán átesett ilyen fertőzésen. A második esetben viszont a baktérium győz és kialakul a tuberkulózis. A betegség jellegzetes esetben általános panaszokkal jár: fáradtság, fogyás, étvágytalanság, hőemelkedés, éjszakai izzadás, esetleg köhögés, köpetürítés. A megbetegedések 85 %-át a létrejött tüdőelváltozások adják. 15 %-a a betegségnek egyéb szervekben okoz elváltozásokat. (pl. nyirokcsomó, csont, húgyutak, ízületek, agyhártya.)
Az idősebbek emlékezetében ez a 3 betű a II. Világháború előtti évtizedeket idézi, mikor hazánkban a tuberkulózis még 30–35.000 embert betegített meg évente. Kötelező szűréssel, gondozóhálózat kiépítésével, BCG oltás általánossá válásával a betegség hosszú időre megszelídült. 1990 óta ismét erőteljesen támad, évente 4.000 új megbetegedés okoz. Nemrég fejeződött be a Máltai Szeretetszolgálat segítségével végrehajtott szűrővizsgálat, mely a hajléktalan emberek csoportját célozta meg. 3.000 hajléktalan szűrését végezték el, közöttük 25 aktív gümőkórost találtak.
A betegség a nagyvilágban is nagy ütemben terjed, csak területektől, a népesség összetételétől függően más és más gyakorisággal jelenik meg.
1995-ben a világon 3 millió ember halt meg tbc miatt.
Nemzetközi egészségügyi előrejelzések szerint, ha ilyen ütemű marad a betegség terjedése az évezred utolsó 5 évében 90 millió új tbc-s megbetegedéssel kell számolni. A listavezetők a délkelet-ázsiai és afrikai országok. Általánosságban elmondható, hogy elsősorban azokban az országokban üti fel a fejét, ahol a szociális és egészségügyi feltételek rosszak, vagy romlanak. A gümőkór terjedésének a szegénységen (alultápláltság, gyógyszerhiány) túl az AIDS terjedése; a hagyományos gyógykezelésnek ellenálló tbc baktériumok megjelenése; a korábban jó működött szűrővizsgálat fellazulása; egyéb-, az immunrendszert gyengítő betegségek, állapotok szaporodása kedvez. Az ellenállóképességet gyengítő kórképek és állapotok a soványság; gyomorbetegségek; túlzott alkoholfogyasztás; porok okozta tüdőbeteségek; idült veseelégtelenség; daganatos betegségek; szteroid hormonkezelés. A vírus okozta AIDS betegség jellegéből adódóan a szervezet természetes védekező rendszerét pusztítja, ilyen módon szabad teret ad egyéb fertőzések mellett a tbc-nek is. A tbc kezelése során gyakran megfigyelhető, ha a beteg közérzete javul, a gyógyszer szedését idő előtt abba hagyja. Ennek következtében a tuberkulózis baktérium a gyógyszerrel szemben ellenállóvá válik. Hogy a betegség leküzdhetővé váljon, terjedése megállítható legyen, szemléletváltásnak is be kell következnie. A megelőzés és a minél teljesebb szűrés mellett nagy hangsúlyt kell kapnia a kezelés következetes megvalósításának is. A szükséges gyógyszerek biztosítása mellett a beteg folyamatos megfigyelésére is szükség van, hogy a gyógyszereket be is szedje. A kezeléssel várhatóan együtt nem működő betegek felügyeletét zárt intézményi keretek között kell biztosítani. A gyógyszeres kezelés 6–9 hónapig tart a beteg állapotától függően. A kezelés megkezdésétől számított 3–4 hét múlva a beteg már biztosan nem fertőz. Erre az időre a beteg elkülönítése (külön szoba) célszerű a higiénés rendszabályok szigorú betartása mellett.
isszatérve a kiinduló kérdésre a beteg környezetének, ruházatának fertőtlenítésén túl a beteg közvetlen környezetében élő családtagok szűrése, orvosi megfigyelése is indokolt. Az előbb említett célszűrés eredményessége is bizonyítja, hogy országos méretekben is szükséges megerősíteni a tuberkulózis elleni küzdelmet, hogy a századelő Morbus Hungaricus-a ne váljék a századutó magyar népbetegségévé.

 


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?