Vénás betegségek

Varikozitás (Visszérbetegség). A felnőtt lakosság 15%-nak különösen a nyári hónapokban sok panaszt okozó betegség.
Szembeötlő tünet a megnyúlt, tág, kanyargós vénák. megjelenése az alsó végtagokon közvetlenül a bőr alatt.

Kialakulásában elsősorban örökletes tényezők játszanak szerepet. A beteg kikérdezésekor majdnem minden esetben kiderül, hogy valamelyik szülő, vagy mindkettő szintén visszérbetegségben szenved. Kialakulását elősegíti, vagy a meglévő visszértágulatokat tovább fokozza a hosszabb álldogálás, nehéz súly emelése. Tulajdonképpen minden – a vénás nyomás emelkedését okozó – esetben kialakulhat. Gyakran megfigyelhető álló és ülő foglalkozást végzőkön. Nők esetében igen gyakran a terhesség során jelenik meg. A felsorolt eseteket elsődleges visszértágulatnak nevezzük. A valamilyen más betegség következtében fellépő visszértágulatot másodlagos varikozitásnak nevezzük. Ide sorolhatók például a láb izmai között haladó mélyvénák elzáródása-, a hashártya mögötti vénák elzáródása-, az artériák-vénák közötti szerzett vagy veleszületett kóros összeköttetés-, a vénák daganatos betegségei miatt kialakuló visszértágulatok.
A tágult vénák az esztétikai hátrányon túl jelentős panasz forrásai is. Ezek a panaszok az un. nehéz láb szindróma tünetei. A beteg napközben a lábát nehéznek, fáradtnak érzi. Gyakori a tompa fájdalom is. A láb délutánra, estére megdagad. Sokszor előfordul, hogy a beteg éjszaka arra ébred, hogy görcs húzza a lábát. Ilyenkor a láb megemelése a görcs megszűnését eredményezi.
Kezdeti szakaszban a tág vénák álló helyzetben jól megfigyelhetők. Az idő előre haladásával a vér visszaáramlásának nehezítettsége a láb tápanyag ellátási zavarát eredményezi. A boka felett a bőr elvékonyodik, barnásan elszíneződik. Súlyos esetben lábszárfekély is megjelenhet. Különösen a nyári nagy melegben a vénás keringési zavar miatt a bőr gombás vagy baktérium okozta gyulladása tovább súlyosbítja a helyzetet. A bőr ez elsődleges védelmi funkcióját nem tudja ellátni. Az elvékonyodott bőr már kis fizikai erőbehatásra is megrepedhet, a keletkezett seb nehezen gyógyul. A gyulladásos területen a kórokozók a mélybe jutva a mély vénák gyulladását, rögös elzáródását okozhatják. Ez a mély vénás trombózisnak nevezett állapot már sürgős korházi ellátást igényel, mert tüdő embólia veszélye fenyeget.
Az utóbbi mondatokból kitűnik, hogy a láb visszeressége mennyi gond, baj forrása lehet. Ezért kap nagy hangsúly a megelőzés, illetve a további romlás megakadályozása.
A közvetlenül a bőr alatt futó vénáknak nincs megfelelő támaszuk (nem úgy, mint az izmokkal körülvett mély vénáknak), emiatt könnyen kitágulhatnak. A megelőzés leghatékonyabb módja a rugalmas harisnya viselése, mely a hiányzó külső támaszt pótolja, a vénák kitágulását megakadályozza. A rugalmas harisnyának a lábfej középső részétől a térdig kell tartania. A komplex megelőzést, és a további rosszabbodást megakadályozó gyógymódot jelenti a rugalmas harisnya viselése, kiegészítve minden lehetséges alkalommal a láb felpolcolásával. Nők esetében a terhesség időszaka alatt különösen fontos erre gondot fordítani.
Ma már a gyógyászati segédeszközöket forgalmazó boltokban kaphatók a megelőzést szolgáló harisnyanadrágok, melyek a célnak megfelelnek, ugyanakkor esztétikusak és viselésük kellemes.
Ez a kezelési stratégia alkalmazható idős emberek esetében és azon személyeknél is akik elhárítják vagy el kívánják halasztani a műtétet. Az elsődleges varikozitás esetén a tágult vénák műtéti eltávolítása a következő gyógymód. Tudatában kell lenni annak, hogy még a kiterjesztett és gondosan végzett műtét után is kialakulhatnak ismét visszértágulatok. A konzervatív kezelés és a tágult visszerek műtéti eltávolításán túl van egy harmadik gyógymód is. Ez a kompressziós szkleroterápia. Ezt a kezelési módot elsősorban a kisebb vénatágulatok, az un. Seprű vénák eltüntetésére alkalmazzák. A szklerotizáló oldat vénába történő befecskendezése után az érintett területet egy időre összenyomják. Ennek következtében az ilyen módon kezelt vénák elzáródnak és néhány hét múlva már nem látszanak.
Felületes visszérgyulladás. A vénát ért ütés, sérülés során a vénafalban olyan élettani folyamatok indulnak meg, melyek a vénafal steril gyulladását, a vénában pedig vérrög képződését idézik elő. A vérrög növekedése során elzárja a véna nyílását. Bizonyos idő elteltével a keringés helyreállhat a vénában, de a gyulladás a vénafal maradandó károsodását eredményezi, ami működési zavarokat okozhat. A felületes visszérgyulladás tünete a következő: az érintett véna mentén beszűrődés, nyomásérzékenység, bőrpír alakul ki, de nem jön létre jelentős duzzanat a végtagon. Ágynyugalom, a láb felpolcolása, az érintett terület borogatása, nem szteroid gyulladás gátló-, és egyéb adjuváns gyógyszerek átmeneti szedése elegendő.
Mély vénás trombózis. Az esetek 80%-ban a lábszárizmok között haladó mély vénák gyulladása és a keletkező vérrög okozta elzáródása. Kialakulásához szívgyengeség, közelmúltban történt műtét, valamilyen daganatos megbetegedés, fogamzásgátló tabletta szedése, tartós inaktivitás (mozgáshiány), visszeresség vezethet. Jellemzője a lábikrában vagy a combban jelentkező fájdalom, esetleg lábszárduzzanat. A kórkép megállapítása egyszerű vizsgálattal bizonytalan. Egyértelmű eredményt ebben az esetben a vénák röntgen vizsgálata ad. A tüdő embólia veszélye miatt nagyon körültekintőnek kell lenni. A kezelés 1-2 hetes szigorú ágynyugalomból és véralvadásgátló gyógyszeres kezelésből áll.
Krónikus vénás elégtelenség. Tulajdonképpen a mélyvénás trombózis késői szövődményének tekinthető. Az elzáródott mélyvéna nem nyeri vissza eredeti feladatát, esetleg végérvényesen zárva marad. Emiatt a láb keringése nagymértékben megromlik, bokaduzzadás, a boka fölött barnás elszíneződés, fekély alakul ki. A bőr fénylővé, feszessé válik. Visszeresség is kialakulhat, tehát egy önmagát gerjesztő folyamat indul el. Az ilyen betegségben szenvedő betegnek egész életén át be kell tartania az alábbiakat: a láb éjszakai felpolcolása és nappali pihenő szakaszok beiktatása szintén a láb felpolcolásával, hosszas ülés és állás kerülése, rugalmas harisnya viselése folyamatosan, kiéve azokat az időszakokat, mikor a láb felpolcolt állapotban van.


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?