Létünk a víz

Az élet kialakulása a Földön az őstengerek keletkezésével indult. A víz azóta is szoros, elválaszthatatlan kapcsolatban van az élő természettel.

Az emberi test zsírmentes súlyának 50-60%-át a víz adja. A test víztartalma az életkor előre haladtával csökken. A nemek szerint is különbség figyelhető meg, a férfiak szervezete 10%-al több vizet tartalmaz. Ez a vízmennyiség 3 fő folyadéktérben oszlik el. Ezek a következők: sejten belüli folyadéktér (a zsírmentes testsúly kb. 35%-a); a sejteket körülvevő folyadéktér (kb. 12%); keringő vérplazma (4-5%). Az egyes folyadékterek között különféle bonyolult anyagcsere folyamatok zajlanak. Bizonyos határok között a folyadékterek közötti arány átmenetileg megváltozhat anélkül, hogy a sejtek, szervek működésében különösebb zavar támadna. Abban az esetben, ha a folyadékbevitel hosszabb ideig nem megfelelő, vagy a folyadékvesztés valamilyen ok folytán tartósan nagyobb ütemű a folyadék bevitelnél a sejtek, szervek működésében zavar támad. Ekkor beszélünk folyadékhiányos, kiszáradt állapotról (dehidráció). Ennek súlyosságára az akut testsúlycsökkenés mértéke; a bőr és a bőralatti szövetek rugalmasságának elvesztése; száraz nyálkahártyák (nyelv); szapora szívdobogás; alacsony vérnyomás; gyengeség-, elesettség érzés; igen súlyos esetben tudatzavar utalnak.
A következőkben néhány példa arra, milyen állapotok vezethetnek kiszáradáshoz.
– Az elmúlt hetekben nagy vihart kavart az eperleves história. Mint közismert egy tömegétkeztetésre szakosodott cég az V. kerületi iskolákba, óvodákba is valamilyen technológiai hiba folytán szalmonella baktériumal fertőzött eperlevest szállított. Ennek következtében 5-6 ezer gyermek és felnőtt betegedett meg. (Hasonló súlyosságú szalmonella-járvány az USA-ban volt 1995 tavaszán, mikor 6 államban 16 ezer ember kapta meg a betegséget. Ennek az oka az volt, hogy egy tejüzemben a pasztörizált tejhez technológiai hiba folytán szalmonellával fertőzött nyers tej keveredett.) A szalmonella fertőzésre fejfájás, tartósan magas láz, hányinger, hányás, hasi görcsös fájdalom, hasmenés, nagyfokú gyengeség érzés jellemző. A lázas állapot, hányás, hasmenés külön-külön is folyadék-, és ásványi anyag vesztést eredményeznek, de ezek a tünetek együttesen sokkal gyorsabban okozták a gyermekek kiszáradását. Néhány óra leforgása alatt több százan kerültek kórházba, mert infúziós kezelés vált szükségessé.
– A nagy meleg beköszöntével a fizikai hőszabályozás (a hő leadás szabályozása) játszik szerepet a szervezet hőegyensúlyának megtartásában. Kitágulnak a bőr erei, a hő leadása vezetés, áramlás, sugárzás, majd verejtékezés és annak elpárologtatása révén valósul meg. A felesleges hőmennyiségtől így megszabadul szervezetünk, de ennek az ára jelentős folyadék és elektrolit veszteség. Ha az elvesztett folyadék pótlása nem megfelelő ütemű, akkor a szervezet kiszáradása törvényszerűen bekövetkezik. A lázas állapot a verejtékezéssel történő hő leadással hasonló módon vezethet erre az állapotra.
– Idős emberek szomjúság érzete általában csökkent. Ennek következménye, hogy tartósan a szükségesnél kevesebb folyadékot isznak. Ez az állapot a sejtek, szervek működési zavarát eredményezi. Romlik a veseműködés, vérkeringési zavarok, zavart tudatállapot alakulhatnak ki. Ha gondolunk erre, ilyen súlyos zavarok a folyadék és elektrolit pótlásával egyszerűen rendezhetők.
Bizonyos betegségek (pl. a vese megbetegedése) és vizelethajtó gyógyszerek is okozhatnak túlzott folyadékvesztést.
A dehidráció kezelése főképpen az elvesztett folyadék pótlásából és a folyadék-elektrolit egyensúly visszaállításából, fenntartásából áll. Enyhébb esetekben a hiány pótlására és a fenntartási szükséglet kielégítésére többnyire elegendő napi 2,5 liter víz (tea), a patikákban kapható rehidráló só készítménnyel (mely nátrium, kálium, glukóz stb. tartalmú) kiegészítve. Súlyosabb esetben kórházi ellátás válik szükségessé.
Meleg okozta rosszullétek
Ugyan már túl vagyunk néhány igen meleg napon, de várhatóan a java csak a nyári időszakban következik. Ezért érdemes néhány szót szólni a meleg okozta tünet együttesekről. – a nagy meleg hatására a bőr erei oly mértékben kitágulhatnak, hogy az agyi vérnyomás a kritikus érték alá csökken és eszméletvesztés következik be. A rosszullétet többnyire nagy melegben végzett munka előzi meg
Kezelése hűvös helyiségben történő fektetés, folyadékpótlás.
– szintén a melegben végzett fizikai munkát követően a vázizomzatban lassú, fájdalmas izom összehúzódások alakulhatnak ki. Az érintett izomcsoportok kemények és duzzadtak lesznek. Ezek a hőséggörcsök különösen akkor jelentkeznek, ha az elvesztett folyadékot csak vízzel pótoljuk. Ilyenkor a kezelés szintén hűvös szobában történő pihenés, sóoldat itatása.
– meleg környezetben végzett tartós munka hő-kimerüléshez vezethet, melynek a tünete a nagyfokú gyengeség, fáradtság, szomjúság, fejfájás, szapora légzés, szorongás. A kezelés szintén hűvös környezetben történő folyadék-, és só bevitel.
– Ha a fizikai hőszabályozás már elégtelen a test hőegyensúlyának megtartására (a test hőmérséklete eléri a 40 C0-ot) akkor hőgutáról beszélünk. A leginkább veszélyeztetettek az idős, krónikus betegségben szenvedők és az antihisztamin gyógyszereket szedők (nyáron hazánkban nagy tömegek szednek ilyen gyógyszereket a különféle virágpor stb. allergiák miatt). A hőguta tünetei a tudatzavar, magas láz, verejtékezés hiánya. Életfontos szervek (agy, szív, vese, máj) károsodhatnak, és beállhat a halál.
A kezelés a maghőmérséklet gyors csökkentését (egy órán belül) célozza. Ez megvalósítható Priznitz borogatással (egész testre terjedő hideg vizes lepedőbe burkolás) , legyezéssel, 15 C0-os vízzel történő permetezésel, ventillátorral keltett légáramlással. A hűtést addig kell folytatni, míg a testhőmérséklet 39 C0-ra lecsökken. 24 órán keresztül ellenőrizni kell a testhőmérsékletet. A beteg a hőguta után hosszú ideig érzékeny maradhat a magas környezeti hőmérsékletre.


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?