A fokhagyma élettani hatásai

Dietetikus szakértőnk cikkéből kiderül, hogy melyek a fokhagyma fogyasztásának élettani hatásai, mi okozza a fokhagyma erőteljes aromáját, valamint az is, hogy miként szabadulhatunk meg a fokhagymafogyasztás utólag sokszor kellemetlen "mellékhatásától".


A fokhagyma eredete és változatai


A fokhagyma (Allium sativum) a hagymafélék családjába tartozó, átható illatú növény. Közép-Ázsiából, Kirgízia területéről származik. Gyógyító növényként való felhasználásáról a legrégebbi írásos emlékek: a Biblia, a sumér agyagtáblák, és az egyiptomi Ebers-papiruszok is beszámolnak. Az ókori egyiptomiak, rómaiak és a görögök is termesztették és fogyasztották. Egyiptomban szent növényként tartották számon, a nyakukban viselték különböző betegségek és szemmel verés ellen. A középkorban a tífusz és a kolera gyógyszereként használták. Az I. világháború idején sebek fertőtlenítésére alkalmazták. Magyarországon a XV. században terjedt el termesztése és felhasználása. Annak ellenére, hogy nem magyar specialitás - az egész világon termelik és fogyasztják - a magyar konyha egyik legjellemzőbb növénye, a magyaros ételek legfontosabb fűszere. Gyógynövényként is számon tartják.

A fokhagymának számos változata van, egyes fajták magról szaporíthatók, más fajtáknál a magszár csúcsán kis hagymácskák fejlődnek ki, és vannak sarjhagymákkal szaporodók is. Hazánkban főként házi kertekben termelik - a gerezdek elültetésével - a tavaszi és őszi vetésű fokhagymát. A növény jól tűri a hideget és a nyári meleget, fényigénye sem nagy. Vegyi védelmet nem igényel, kártevők és betegségek sem támadják meg.

A Magyarországon termesztett fokhagymának ízesebb, markánsabb az illata és tápanyagtartalma is nagyobb az importból származókénál.

TÁPANYAGTARTALOM 100 G FOKHAGYMÁBAN
Kalória        Fehérje         Szénhidrát      Zsír         Élelmi rost
137             6,8 g              26,3 g        0,1 g           2,72 g


A FOKHAGYMA VITAMINTARTALMA (100 GRAMMRA VETÍTVE)
C-vitamin          B1-, B2-vitamin    Niacin       E-vitamin
15 mg                140 mcg           400 mcg      11 mcg


A FOKHAGYMA FONTOSABB ÁSVÁNYI ANYAGAI (100 GRAMMRA VETÍTVE)
Foszfor           Kálium        Mangán       Réz        Vas       Szelén
140 mg          380 mg       330 mcg    400 mg   200 mcg   5 mg

Tápanyagtartalmak forrása: Rodler Imre Kalória- és tápanyagtáblázat, Medicina Könyvkiadó Zrt. Budapest, 2008

A fokhagyma élettani hatásai

Tudományos kutatások eredményei és népi megfigyelések alapján sok minden tudható a fokhagymafogyasztás előnyös hatásairól. Zsíros olajat és illóolajat (alliin vagy - fokhagymaolaj) tartalmaz. A fokhagymagumó fő hatóanyaga a kéntartalmú alliin nevű vegyület és az alliináz enzim, amelyek a még teljes, érintetlen fokhagymában fizikailag elkülönítve vannak jelen. A feldolgozás során az alliin elbomlik, a bomlás során keletkező köztes termék az allicin, mely antibiotikus hatású vegyület. Egyes kutatók véleménye szerint hat - tizenkét fokhagymagerezd egyenértékű 600 000-1,2 millió egység penicillinnel. Az alliin reakcióba lép a baktériumokban és a parazitákban lévő kéntartalmú fehérjék csoportjával, gátolja működésüket, ezzel fejti ki gyógyítást segítő hatását. Antioxidáns vegyület is, megköti a szervezetben lévő káros szabad gyököket.

A fokhagyma hatóanyagai baktérium- és gombaölő hatásúak. Alkalmas kiegészítője lehet a candidiázis (gombás megbetegedés), a bélparaziták és a galandférgek okozta megbetegedések kezelésének. Rendszeres fogyasztásával a gyógyszeres kezelés kiegészítőjeként hatékonyan csökkenthető a magas vérnyomás. Megakadályozza a koleszterin lerakódását az érfalakban, csökkenti a LDL (rossz) koleszterin szintjét a vérben. Ez a hatása már kéthavi rendszeres fogyasztás mellett kimutatható. A túlzásokat azonban kerülni kell, mert nagyobb mennyiségű fogyasztása a HDL (jó) koleszterint is csökkentheti. Szerepet játszik a véralvadásban is, gátolja a vérlemezkék összetapadását, a vérrögök képződését.

A népi gyógyászatban a nyers gerezdeket, vagy az ezekből főzött teát, illetve a tejben főzött fokhagymát a légutak tisztítására, meghűléses betegségek gyógyítására alkalmazzák (pl. köhögés, hörghurut, asztma).

A fokhagyma felhasználása

Levesek, főzelékek, sültek, saláták, mártások, kolbászfélék, vadhúsok stb. fűszerezésére használható. A fokhagymát nem szabad közvetlenül a tűzön tartva zsírban/olajban pirítani, mert gyorsan megég, keserű ízű és fogyaszthatatlan lesz. A legjobb, ha tálalás előtt összezúzva, vagy lekaparva tesszük bele a készételbe. Kevésbé áraszt kellemetlen szagot és aromásabb ízt ad az ételnek. A különböző diétákból sem kell teljesen száműzni, kisebb mennyiségben főzéskor, sütéskor a gerezdeket egyben kell az ételbe tenni, tálalás előtt pedig ki kell venni a készételből.

Jellegzetes intenzív és hosszú ideig tartó szagát a benne lévő kéntartalmú vegyület az allil-szulfid okozza. Ezen valamennyit enyhíteni lehet a fokhagymafogyasztás után történő egy pohár tej megívásával, vagy fogmosással, vagy egy kávészem elrágásával. A vegyület okozta szag azonban a szájon kívül a bőrön át a verejtékkel is távozik, ezért érezhető hosszan tartóan a fokhagyma szaga.

Napjainkban az élelmiszeripar előállít fokhagymakrémet és port is, ezek kényelmi termékek. Megtalálható az üzletek polcain a fokhagymás olaj és a fokhagyma ízesítésű só is.

Fokhagymamártás (4-5 adag)

Liszt: 2 csapott evőkanál, olaj: 2 evőkanál, fokhagyma: 3-4 gerezd, tejföl: 1-1,5 dl, só: ízlés szerint, csontlé, vagy víz 3-4 dl.

Elkészítés: az olajból és a lisztből világos zsemleszínű rántást készítünk. A tűzről levéve beletesszük az összezúzott, vagy lekapart fokhagymát és felengedjük a csontlével, vagy vízzel, megsózzuk. Jól összekeverjük, majd a tűzre visszatéve összeforraljuk. Tálalás előtt hozzáadjuk a simára kikevert tejföl.

Nógrádi Katalin
dietetikus

2009. február 28., szombat, 8:00

A cikket az alábbi címen találja: http://egeszseg.origo.hu/cikk/0908/333041/


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?