Bejelentési kötelezettség

1995-ben egy kormányrendelet megszüntette az állam kötelezettségét a munkavállalók üzemi orvosi ellátásával kapcsolatban, ugyanakkor kötelezte a munkáltatókat, hogy dolgozóik részére munka-egészségügyi, úgynevezett foglalkozás egészségügyi ellátást biztosítsanak. Míg korábban a munkaadóknak és az egészségügyi szolgáltatóknak a területileg illetékes Állami Népegészségügyi Tiszti Szolgálatnak (ÁNTSZ) tartoztak bejelentési kötelezettséggel, 2007-ben a regisztrálás és az ellenőrzés is az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) hatáskörébe került.

A Munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. Törvény elrendeli, hogy minden munkáltató foglalkozás-egészségügyi szolgáltatást köteles biztosítani valamennyi munkavállalója számára - egy fő esetén is. Ezt két módon lehet megtenni: vagy a munkáltató maga tart fenn ilyen szolgálatot, vagy szerződést köt egy szolgáltatóval.

A vállalkozást vezető (cégvezető) feladata a bevallás elkészítése

A foglalkozás-egészségüggyel kapcsolatos bevallást nem a könyvelőnek kell elkészítenie, hiszen nem állnak rendelkezésére az ehhez szükséges adatok. Ez a kötelezettség a cégvezetőket terheli, akik kötelesek ezt elkészíteni és eljuttatni minden év február 15-ig a területileg illetékes munkavédelmi felügyelőségnek.

A munkáltató - a magánszemély munkáltató kivételével - a működése megkezdését követő két hónapon belül köteles az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség területileg illetékes munkavédelmi felügyelőségének bejelenteni

-székhelyének és telephelyeinek címét,

-tevékenységeit,

-a számára foglalkozás-egészségügyi szolgáltatást nyújtó szolgáltató nevét és címét,

-a foglalkoztatott, foglalkozás-egészségügyi szolgáltatásban részesülő munkavállalók számát és foglalkozás-egészségügyi osztályba sorolását.

Abban az esetben, ha a szolgáltatási szerződés megszűnik vagy a szolgálatot ellátó orvos személyében változás következik be, ezt a változás bekövetkezésétől számított három napon belül jelenteni kell.

A foglalkozás-egészségügyi szolgáltatóknak ugyancsak a területileg illetékes munkavédelmi felügyelőségnek kell megtenniük a bejelentést. Változás esetén a korábbi szolgáltató köteles a foglalkozás-egészségügyi szolgáltatás ellátásához szükséges valamennyi dokumentumot átadni utódának.

Miért fontos a bejelentés?

A beérkező adatok alapján az OMMF azonosítani tudja a munkáltatókat és a szolgáltatókat, valamint követni tudja a változásokat. Emellett a munkavédelmi felügyelőségek ellenőrizhetik, hogy a munkáltatók biztosítják-e valamilyen formában a kötelező foglalkozás-egészségügyi szolgáltatást, a szolgáltatók részéről pedig az ellátással, a működéssel kapcsolatban standard, összehasonlítható adatokat tudnak nyerni. A bejelentések alapján a munkavédelmi felügyelőségek a munkáltatói és szolgáltatói adatok egybevetésével intézkedhetnek az ellátás biztosítása és annak minősége érdekében - mondta a HR Portálnak Gedeon András, az OMMF szóvivője. Hozzátette: a hatóság egy munkavédelmi ellenőrzés során azt is vizsgálja, hogy az új dolgozók részt vettek-e munkaköri alkalmassági vizsgálaton, illetve, hogy a munkavállalók valóban részt vettek-e az időszaki orvosi vizsgálaton.

A munkáltatók egyébként aszerint, hogy a tevékenységüknek mekkora az egészségkárosító kockázata, osztályokba sorolhatók. Ennek alapján lehet megtudni, hogy kell-e a munkaadónak a főműszak idejére üzemorvost biztosítania, vagy sem. A besorolást a munkáltatónak kell elkészítenie, de figyelembe kell vennie a foglalkozás-egészségügyi szolgálat vagy az ÁNTSZ véleményét is.

Kockázatos a bejelentés elmulasztása

Önmagában az, hogy a munkáltató elmulasztja megtenni a bejelentést, szabálysértésnek minősül ugyan, de nem feltétlenül jár anyagi szankciókkal. Azonban a foglalkozás-egészségügyi szolgáltatás igénybevételével kapcsolatos hiányosságok egy munkavédelmi cél- vagy eseti ellenőrzés alkalmával magalapozhatnak hatósági intézkedést vagy bírságot -hangsúlyozta a szóvivő. Hozzátette: a bejelentés elmulasztása ugyanis olyan szabálytalanságokat is maga után vonhat, mint például a munkaköri alkalmassági vizsgálat elmulasztása, foglalkoztatásra vonatkozó tiltások megszegése, a munkavállaló határérték feletti, munkavégzés közbeni expozíciója.

A foglalkozás egészségügyi szolgáltatók bejelentési kötelezettségéről szóló rendelet módosítása egyébként folyamatban van. A változás várhatóan a munkáltatói és a szolgáltatói bejelentések egyszerűsítését és a munkáltatók adatszolgáltatási kötelezettségének csökkentését eredményezi majd - tájékoztatott Gedeon András.

A bejelentési kötelezettségnek nincs kötelező formanyomtatványa, annak adattartalma a fő szempont.

A kitöltésével kapcsolatban információ az OMMF honlapján található: www.ommf.gov.hu)

 

2010. február 15. 08:00, hétfő - Dr. Palla Sándor
WebDoki

http://www.webdoki.hu/cikk.php?cid=58349


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?