Mit jelent a Zumba Fitness - Az új fitness őrület?

A Zumba a vérpezsdítő, minden testrészt megmozgató, forró latin ritmusokkal, széles körű világtáncokkal tarkított fitnesz program. Fő mozgató rugója a Latin-amerikai táncok.


Az alábbi táncok találhatók meg a koreográfiákban: Salsa, Rumba, Cumbia, Reggaeton, Samba, Flamenco, Hastánc, Afrikai táncok, Calypso, Quebradita, American Mix, Merengue, Bachata, Pop, Tango, Hip-Hop, Batukada, Vallenato, Cha Cha, Conga, Axé...

A Zumba dél-Amerikából nevezetesen Columbiából származik, megalkotója Beto Perez. A Zumba onnan ered, amikor is Beto egyik fitnesz órájára nagyon sietett és otthon felejtette az órára szánt zenéket. Ami csak a fitnesz centerbe érve vett észre. Nem volt mit tennie, az órát meg kellett tartsa, de csak az ő általa kedvelt zeneszámok voltak nála a kis MP3 lejátszóján, nevezetesen a tradicionális Latin Salsa és Merengue. A helyzet kihívás elő állította a fitnesz edzőt, improvizálnia kellett az alapvetően nem fitneszre tervezett zenékkel és mozdulatokkal. Az óra után többen odamentek hozzá, hogy ha nem túl nagy kérés, akkor többször is tartson ilyen órákat. És így megszületetett a Zumba Fitness-Party!

10 év alatt olyan hatalmas népszerűségre tett szert, hogy ma már világszerte hódolnak az őrületnek, egyre másra kerülnek ki az oktatók és hozzák el nekünk az önfeledt szórakozást és a fergeteges latin ritmusokat. Először Dél-Amerikát hódította meg az őrület, majd USA következett mely egy hatalmas nagy előre lépést jelentett, egyértelmű volt ezek után a siker. USA szerte több ezer oktató várja az embereket nap, mint nap hogy hatalmas latin-party közepette formálják testüket, tartsák kordában azt.

Az oktatói képzés 6 különböző szinten történik:

1) A Zumba Basic: amellyel már el is kezdheted a Zumba oktatását, köszönhetően annak, hogy a Zumba intézménye szerződésben áll minden Fitnesz világszervezettel és hitelesítve van az általuk kiadott oklevél, mely feljogosít arra, hogy ezzel a kezedben te oktathass

2) Zumba Basic Level: ezzel már több táncot is oktathatsz és jogot kapsz arra, hogy koreográfiákat ossz meg a Zumba Instructor Network-ön keresztül

3) A Zumba Gold: mely az idősebbek testmozgását veszi célpontba és arra hivatott, hogy egészség megőrző frissítő mozdulatokat hozzon a közép korosztály számára.

4) Zumba Toning: melynek elvégzésével segíthetsz az embereknek izomzatot építeni és tonizálni testüket a táncokon és koreográfiákon keresztül. Elvégzéséhez Fitnesz oktatói végzettség ajánlott.

5) Zumba Aqua: megtanít ötvözni a Zumba mozdulatait a helyes vizes közegben végrehajtott fitnesz gyakorlatokkal. Elvégzéséhez Aquatic Exercise Association elismert végzettség ajánlott.

6) Zumbatomic: azaz a gyerekeknek szánt mozgás program. 4-12 éves korig tervezett program, amellyel garantáltan leköthetjük a kissrácok hiperaktivitását. Magyarországon ez a fitneszforma még nem túl elterjedt, de egyre több lehetőség nyílik számunkra. 2010 januárjától már 2 oktató is tart majd Zumba órákat Budapesten, a belvárosban megtalálhatóak lesznek.

A Zumba csapata 2008-ban oktató DVD-ket is adott ki mellyel otthon is edzésben tarthatjuk magunkat: A Cardio Party segít minden testrész megmozgatni, anélkül hogy megterhelő lenne, vagy nyűgként élné meg az ember. A Sculpt and Tone segít izomzatot építeni és tonizálni. A Flat Abs program egy 20 perces edzés program, amely táncolás közben a hasfal és a haránt izomzatra figyel és mozgásban tartja, anélkül hogy a földön fájdalmas edzés programot hajtanánk végre. A Basics segít megtanulni az alaplépéseket és 3 részlépésre lebontva tanítja meg az mozdulat sort. A Live! Egy Zumba találkozót mutat be nekünk, amelyet mi is végig táncolhatunk. És ha nem lenne elég időnk magunkra, akkor egy 20 perces Express programot is mellékeltek nekünk.

Személyes megjegyzések: A táncolás mindig is közel állt hozzám, nem voltam rest egy-egy forró latin ritmusra megmozdítani a csípőmet. Viszont korábban túlsúllyal küzdöttem, amelytől mindenféle fogyókúrával, diétával próbáltam megszabadulni, de mindhiába. Aztán elkezdtem 2009 júliusában a Zumbát és heti 2-4 alkalommal csináltam a munka után otthon a szobámban. Mára (2010. március) 40 kilóval vagyok könnyebb, amit soha nem hittem volna. Étrendemet egy picit átalakítottam én észszerű adagokat ettem, több gyümölccsel, több zöldséggel. Zöld teát ittam és tessék itt az eredmény. Szóval csak ajánlani tudom mindenkinek, aki szeret táncolni, aki szeretné fitten tartani magát, aki szeretne fogyni, annak itt a ZUMBA! 2010 áprilisától magam is oktatóvá váltam, ami egy újabb álom beteljesülése volt. Azóta órákat is tartok, jelenleg heti 4 alkalommal! Az órák hangulata szavakkal kifejezhetetlen, egyszóval ŐRÜLET VAN! Fantasztikus a csapat, kapcsolatokat építenek egymás között, együtt járnak ZUMBÁRA és az érdekesség ebben, hogy ott az órán ismerkedtek, össze! Szóval a ZUMBA nem csak a testedet tartja rendben, de tarkítja, színesíti a társas kapcsolatokat is ;)

Jelenlegi óra rendem:

Hétfő, Kedd, Csütörtök - 20:00 CASA DE LA MUSICA (1088 Bp. Vas utca 16.)
Péntek (Figyelem: Az órák Július 9-től kezdődnek, Részletek Hamarosan!!!)
JAM TÁNCMŰHELY (1132 Budapest Csanády utca 7.)
INTENZÍV ZUMBA HÉTVÉGE - Kurzus: június 26-27., szombat-vasárnap 10.00-12.00 JAM TÁNCMŰHELY (1132 Budapest Csanády utca 7.)
Az alábbi linken egy riportot láthatsz velem és ZUMBÁRÓL!!!! ZUMBÁÁÁÁZZON MINDENKIIII!!!

http://www.youtube.com/watch?v=scbIjzrBTv8

DANCING, LIVING, LOVING, PEACE, LOVE, ZUMBA!!!!

Laachi
ZUMBA FITNESS OKTATÓ Designer, közgazdász vagyok. Szabad időmben ha tehetem Zumbázom. http://70050.zumba.com Zumba ( Latin-amerikai táncokkal ötvözött fitness)
http://www.facebook.com/pages/ZUMBA-with-Laachi/111292708892639


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?