A új aerobik felér egy orgazmussal - videóval

Vége az unalmas és monoton aerobikóráknak, a konditermekben valódi bulihangulat van. A legújabb fitneszőrület, az egyre népszerűbb Zumba lassan Európát is bekebelezi és állítólag jobb, mint a szex. Kipróbáltuk, elmeséljük.

A Zumba nevű edzésprogram olyan új fitneszjelenség, amiért sorbaállnak az amerikai és immáron az európai konditermek előtt is. A gyakorlategyüttest talán úgy lehet definiálni, hogy egy Zumba-órán tüzes latin ritmusra mozoghatunk, a lépések szinte az összes latin táncot magukba foglalják (salsa, merengue, cumbia, quebradita, reaggeton, samba, axé, flamenco, hastánc) de a gyakorlatokat mégsem nevezhetnénk igazán táncnak, a mindenki számára gyorsan elsajátítható, ismételt és leegyszerűsített lépések miatt. A Zumba-órák ennek megfelelően felszabadítóan vérpezsdítőek, minden porcikát megmozgatnak és komoly kardiotréninget nyújtanak.

A Zumba „gyors mozgást” jelent, a szamba (tánclépés) és a rumba (party) szavakból olvadt össze. A torna Alberto Perez, becenevén „Beto” találmánya; a 32 éves, kolumbiai fitneszzseni az ország legszegényebb részéről érkezett, és komoly energiát fektetett a Zumba koreográfiájába. Amikor be akarta vezetni a köztudatba, az amerikai fitnesztermek egyszerűen rácsapták az ajtót. Beto nem csüggedt, szerzett magának egy DVD kiadót, és amikor az első évben 20 millió dollárnyi példányt kelt el a táncos tornából, hirtelen Miami összes fitneszterme tárt karokkal várta.

Perez azóta is a város legfelkapottabb attrakciója, aki több száz instruktort tanított be, és akinek saját maga által alkotott lépéskombinációi is vannak, Beto Shuffle és Machete néven. A lépések elnevezése a Zumba tanítását könnyíti, a neveket az instruktorok bekiabálhatják az óra közben, megkönnyítve ezzel a részvevők dolgát. A Beto keze alól kikerülő tanárok ma már Amerika- és Európa-szerte tanítják a Zumbát, amely olyan divat lett, hogy a nők sorban állnak az órákért, és olyan sztárok, mint Shakira vagy Beyoncé videójában is láthatunk elemeket belőle.

 


Az amerikai közvélemény szerint a népszerűség abból ered, hogy Beto megtalálta a titkot, hogyan lehet a tornát és a mozgást valódi örömmé tenni, és ezt e sorok írója is megtapasztalta egy Indiana állambeli kisvárosban, ahol maga is kipróbálta a Zumbát.

A helyi tornaterem dugig volt várakozó nőkkel, sőt, férfiak is szép számmal képviseltették magukat, de ez minden új fitneszőrületre jellemző. Ami a Zumbánál más volt, az a várakozás és izgalom, amely belengte a tornatermet. A résztvevők alig várták, hogy az óra elkezdődjön, sokuk félszáz kilométert utazott csak azért, hogy részt vehessen az órán, amit egyetlen más aerobikóra nem mondhat el magáról.

Az idegesség, hogy nem tudjuk a lépéseket követni, nagyjából a harmadik ütem után elmúlt, nem azért, mert a lépések követhetőek (ehhez jó pár órának el kell telnie), hanem azért, mert az ütemes latin zene annyira magával ragadja az embert, hogy a lépéshibák nem számítanak. Az óra minden résztvevője, beleértve az erősen túlsúlyosakat, akik extra bátorítást is kaptak, maximális odaadással próbálta a lépéseket követni, nem volt suskus, sem lazaság, sőt, egy-egy forróbb mozdulatnál örömteli, szinte eksztatikus bekiabálások, sikongatások teremtettek hangulatot.

„Rengeteget fogytam, de nemcsak a testem lett izmosabb, hanem az önbizalmam is megnőtt, a Zumba totális extázis, aminek a hatása természetesen a szexuális életünkön is érezhető” - mesélte egy Sandy nevű hölgy az óra után, aki tíz évig nem mozgott szinte semmit, most pedig négy Zumba-órán is részt vesz hetente.

 


Beto a The Times angol napilapnak adott korábbi nyilatkozatában azt állítja, „ez az öröm a tánc és a zene hipnotizáló hatásának köszönhető, a mozgás a testet fizikailag is addig emeli, hogy beindul az endorfin elválasztása, és a 'természetes feldobottság' érzése ahhoz hasonló, amit szex közben érzünk.”

Egyetlen óra után erről a hatásról mi nem tudunk véleményt mondani; ám e sorok írója erősen visszakívánkozott a következő Zumba-órára, még akkor is, ha a nyaralása maradék ideje alatt olyan kínzó izomláz gyötörte, hogy vendéglátóira támaszkodva botorkált a városnéző körutakon.

2009. május 21., csütörtök, 05:22

Krisztina O'Brien


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?