A dohányzás tiltása jót tesz az egészségügynek?

Világszerte mind több ország statisztikái igazolják, hogy a dohányzás tiltása minden olyan helyen, ahol sokan megfordulnak - akár hivatalban, akár vendéglátóipari létesítményben -, jelentősen javítja a közegészségügyi helyzetet.


Legutóbb Nevada amerikai állam adatai is bizonyítják, hogy a dohányzást gátló törvény bevezetése óta kevesebb ember kerül kórházba és sokkal kevesebbet kell költeni az egészségügyre.

 

Nevadában az úgynevezett tiszta belsőtéri levegő törvényt 2007-ben lépett életbe. Chris Pritsos és munkatársai ennek a törvénynek az eredményeiről számolnak be a Tobacco Control szaklap következő számában.

A munkacsoport megvizsgálta, hogy 2007 és 2009 között milyen változások észlelhetők a passzív dohányzással kapcsolatba hozható egészségügyi gondok gyakoriságában. Kimutatták, hogy mind a felnőttek, mind a gyermekek körében ezeknek a betegségeknek a következtében statisztikailag bizonyíthatóan kevesebb beteget kellett fölvenni a helyi kórházakba.

A törvény hatályba lépésétől kezdve évente Nevadában 346-tal kevesebb ember került heveny szívinfarktus miatt a gyógyintézetekbe, és az agyi katasztrófa esetek száma átlag 315-tel lett kisebb.

Az államban az infarktusos esetek ellátására fordított összeg átlagosan 23,5 millió dollárral (4,4 milliárd forint) csökkent, a szélütés miatt kórházba szállított betegek kezelési költsége 9,8 millió dollárral (1,8 milliárd forint) lett kevesebb.

"Az államunkban hatályba lépett részleges dohányzási tilalom eredményeként mind a kórházi költségek, mind a kórházi fölvételek számának csökkenése az adófizetők költségeit csökkentette" - hangoztatta John Packham, a tanulmány társszerzője. A törvény nyilvános helyeken tiltja a dohányzást, beleértve minden zárt munkahelyt és minden vendéglátóipari létesítményt, ahol ételt szolgálnak fel.

Most a kaszinókban dolgozók is szeretnék elérni, hogy a törvény rájuk is vonatkozzon, mert ott még bárki rágyújthat, nekik pedig szívniuk kell a füstöt.

Forrás: MTI
2011. június 19. 06:30, vasárnap

 

WebDoki
http://www.webdoki.hu/cikk.php?cid=66250


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?