GYIK

Tüdőszűrés vizsgálatért mikor kell fizetni és mikor nem?

Attól, hogy beutaló kell hozzá, még nem ingyenes minden esetben a tüdőszűrés.


Ma már sokféle okból lehet szükségünk a korábban kötelező s térítésmentes tüdőszűrő vizsgálatra, így van egy kis zavar: mikor ingyenes, mikor kötelező és mikor kell fizetnünk érte. Az Egészségbiztosítási Felügyelet a zavart eloszlatandó összegyűjtötte a leggyakoribb eseteket.

Járványügyi érdekből
A gümőkóros betegek felkutatása, illetőleg a fertőzés veszélyének elhárítása céljából járványügyi érdekből az ÁNTSZ a lakosság meghatározott részének vagy egyes korosztályoknak, meghatározott közösségeknek a szűrővizsgálatát rendelheti el. Ezek fedezetét a központi költségvetés biztosítja, tehát nem kell érte térítési díjat fizetni és behívóval (ÁNTSZ, jegyző, vagy egészségügyi szolgáltató értesít ki) vehető igénybe. Csak a 30 éves vagy ennél idősebb lakosok kötelezhetőek az igénybevételére.

Korcsoporthoz kötött szűrővizsgálatként
2008. október 1-jétől a tüdőszűrés is bekerült az életkorhoz kötött szűrővizsgálatok körébe (36/2008 (IX. 23. ) EüM rendelet). Ennek értelmében a 40 év feletti biztosítottak évente egyszer térítésmentesen elvégeztethetik a mellkas-szűrővizsgálatot, ebben az esetben szintén nem kell térítési díjat fizetni a vizsgálatért, és a háziorvos beutalása alapján vehető igénybe.

Önkéntesen, térítési díj ellenében
Ha nem az ÁNTSZ által kötelezően elrendelt szűrővizsgálat vagy korhoz kötött szűrővizsgálat keretében kerül rá sor, a tüdőszűrésért térítési díjat kell fizetni. A tüdőszűrésért kérhető térítési díj összege megegyezik a mellkas-szűrővizsgálat közfinanszírozásban érvényesíthető mindenkori díjával, azaz azzal az összeggel, amit az egészségbiztosító a szolgáltató felé ezért elszámol.

Foglalkozás-egészségügyi célból
A foglalkozás-egészségügy keretében végzett tüdőszűrés térítésidíj-köteles (ebbe beletartoznak azok a tüdőszűrések is, amiket jogszabály ír elő kötelező jelleggel meghatározott munkakörökben foglalkoztatottak számára).

Gyógykezelés céljából igénybevett diagnosztikai vizsgálat keretében
Tüdőbetegség vagy annak gyanúja esetén háziorvos, kezelőorvos beutalója alapján vehető igénybe, ebben az esetben nem kell a diagnosztikai célú vizsgálatért térítési díjat fizetni.


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?