Lexikon

Microsoft Word

A Microsoft Word (a 2003-as, Windowsra készült változat óta Microsoft Office Word) a Microsoft által készített szövegszerkesztő (szövegfeldolgozó) program. Első változatát Richard Brodie írta 1983-ban DOS-t futtató IBM PC-kre. Azóta Apple Macintosh-ra (1984), SCO UNIX-ra és Microsoft Windowsra (1989) is megjelent. Ma a Word része a Microsoft Office irodai alkalmazáscsomagnak (és egyúttal a Office Rendszernek is). A Word 6 for Windowstól kezdődően a Windowsra készült Word-verziók magyar nyelven is megjelentek. A Word angol szó, jelentése „szó”.

A Microsoft Word sok mindent átvett a Bravótól, az eredeti GUI Word Processortől, melyet a Xerox Palo Alto-i kutatóközpontjában fejlesztettek ki. A Bravo készítője, a magyar származású Charles Simonyi 1981-ben hagyta el a PARC-ot, hogy a Microsoftnak dolgozzon.

A Word volt az első népszerű szövegszerkesztő az IBM PC-kre, mely grafikus megjelenítési módot alkalmazott a az olyan betűképjelölők szerkesztés közbeni képernyőn való megjelenítéséhez (ALAKHŰ), mint például a félkövér vagy a dőlt. Az előző szövegszerkesztők, mint például a WordStar és a WordPerfect egyszerű, csak szöveges megjelenítést alkalmaztak, a képernyőn jelölőkódokkal, vagy néha különböző színekkel.

A Word későbbi verziói többet tudtak, mint csupán a szövegszerkesztés. A Rajz eszközzel egyszerű asztali kiadványszerkesztési műveletek hajthatók végre, mint például grafika hozzáadása a dokumentumokhoz. Ellenben megfelelő kiadványszerkesztő programok egyértelműen sokkal jobbak ezekre a feladatokra. A Worddel egyszerű diagramokat és üzleti grafikákat is lehet szerkeszteni.

A Microsoft Word jelenleg a vezető szövegszerkesztő, mely által a Word vállalati dokumentum fájlformátuma (.doc) szinte szabvánnyá vált.

Mint minden más Office-alkalmazás, a Word is eléggé testreszabható a beépített makrónyelv (eredetileg WordBasic, később a Word 97 óta Visual Basic for Applications) használatával. Mindazonáltal ez a szolgáltatás arra is felhasználható, hogy vírusokat ágyazzanak be a dokumentumokat, ahogy az a Melissa féreg is bemutatta.

(Forrás: Wikipédia)


« vissza

Időpont foglalás

Ebben a járványügyi helyzetben 15 percet kell foglalnia!!!

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?