Lexikon

Migraine

A migrént az erős hosszan tartó fejfájás szinonimájának tartják. Ez a kifejezés a francia eredetű, a fejfájás gyakran féloldali jellege miatt a görögök nevezték hemicraniának, ami aztán a korabeli angol nyelvbe megrim-ként került, innen származik a franciásított migraine vagy migrén szó.

A betegség a legtöbb embernél jelentkezhet, egy bizonyos öröklődési hajlamot is megállapítottak, mely talaján gyakrabban alakul ki. Ha szédülsz vagy látászavaraid vannak és úgy érzed csak a bal vagy jobb oldaladdal van valami gond, ez igaz is, mivel a migrén csak féloldalon jelentkezik.

Ez az a fejfájás, amiről legtöbb szó esik, gyakran az erős fejfájás szinonimájaként említik. Előfordulása a teljes népességre vonatkoztatva 8-12%, ezen belül leggyakoribb a 20-50 közötti nők körében, ebben a csoportban 20-25%-ot is elér a gyakorisága. A migrén rohamok formájában jelentkezik, melyek 4 órától 3 napig tarthatnak és havonta többször ismétlődhetnek. Előfordulhat azonban több hónapos, esetleg éves szünet is, máskor havi 6-8 roham is. A fájdalom általában lüktető, görcsös jellegű, szinte mindig hányinger, de legalábbis étvágytalanság, máskor hányás, a külvilág ingerei (fények hangok, szagok) iránti fokozott érzékenység kíséri. A betegek többsége nehezen vagy alig tudja ellátni napi teendőit, legjobb, ha sötét, nyugodt szobában le tudnak feküdni, ahol nem zavarja őket senki. A betegek egy része a rohamokat már egy nappal előre megérzi, elsősorban hangulatváltozás hívhatja fel a közelgő rohamra a figyelmet. Ezt a szakirodalomban prodromának nevezik. A rohamok kb. negyedét látászavar vezeti be, ilyenkor előfordul, hogy a látótér egy részén csak fekete folt van, mást nem látunk, máskor villogó pontok vagy fényes, esetleg színes vonalak, gömb vagy csillag alakzatok jelennek meg. Ezek a jelenségek fokozatosan alakulnak ki és 15-20 perc alatt megszűnnek. Ennél jóval ritkábban a végtagok zsibbadása, gyengesége, beszédzavar vagy szédülés is előfordulhat. Ezt aurának nevezik. Előfordul az is, hogy valakinek vannak aurával bevezetett rohamai, máskor csak fejfájás van, aura nélkül és megint máskor esetleg csak az auratünet jelenik meg.

Tünetek:

Roham
Rohamok formájában jelentkezik. A rohamok kb. negyedét látászavar, végtag, száj, illetve nyelv zsibbadás vezeti be, ilyenkor előfordul, hogy a látótér egy részén csak fekete folt van, mást nem látunk, máskor villogó pontok vagy fényes, esetleg színes vonalak, gömb vagy csillag alakzatok jelennek meg. A jellegzetes lüktető migrénes fejfájás általában a fej egyik vagy mindkét oldalán kialakulhat, amit étvágytalanság, hányinger vagy hányás is kíséri. Ez az állapot kezelés vagy gyógyszer nélkül órákig, de napokig is fennállhat(3-72 óra).

Aurás tünetek
Az aurás tünetek nem mindig lépnek fel, de olyan eset is van amikor csak az aurás tünetek jelentkeznek. Az aurás tünetek a következők: szédülés, beszédzavar, zsibbadás, látászavar ritkán átmeneti vakság. Az aurás tünetek akár több napig is tarthatnak vagy a rohamok előtt vagy után.

Utóhatások
Több napos fáradtság, izomláz és izomfájdalom kísérheti. A beteg "kifacsartnak" érezheti magát, de vannak, akik a roham elmúltával kipihentnek, feltöltődöttnek érzik magukat.

Kezelése
Az migrén kezeléséhez a legjobb megoldás az, ha a beteg befekszik egy csöndes, sötét szobába, ahol senki sem zavarja, mivel ilyenkor a szervezet nehezen viseli el a külső ingereket.

Javaslat:

Fejfájásos panaszok esetén forduljon családorvosához!
A korai kivizsgálással jobb gyógyulási esélyei vannak!
Orvosa munkáját könnyíti, ha pontosan, rendszerbe szedve leírja, majd vizsgálata során elmondja fejfájásának jellegzetességeit, esetleges kiváltó tényezőit!
Fejfájás esetén orvosi javaslat nélkül ne gyógyszerezze magát!
Régi módszer az illatterápia. Eukaliptusz, levendula vagy rozmaring párologtatásával a roham kezdetekor megelőzhető a fájdalom fokozódása. Ilyenkor kerüljünk bizonyos ételeket és főleg az alkoholt. Egy pohár bor vagy pezsgő is elindíthatja a fejfájást. Ne fogyasszunk zsíros húsokat, tojásételeket, mert kiválthatják a kellemetlen tüneteket. A feketekávé néha segít a bajon.

A kínzó fejfájással járó migrén megszüntetésére ma már kiváló gyógyszerek állnak rendelkezésre. Ezeket többnyire csak szakorvos írhatja fel és meglehetősen drágák. A speciális antimigrén gyógyszerek elérhetőek tabletta, orrspray, illetve injekció formájában. A migrén házi kezelésére sokféle módszer van, de azok csak akkor segíthetnek, ha tudjuk, hogy melyik használ. 

A migrén megjelenésekor kerüljük az erős fényt, feküdjünk le egy sötét szobában, tegyünk a fejünkre hidegvizes borogatást. Tartsuk magunkat távol a kiváltó izgalmaktól. Használhat még a halánték masszírozása. Ha rendelkezésünkre áll antimigrén gyógyszerünk, annak mielőbbi alkalmazása javasolt.


« vissza

Időpont foglalás

Ebben a járványügyi helyzetben 15 percet kell foglalnia!!!

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?