Lexikon

Haemangioma

Éreredetű daganatok (haemangiomák)
A hemangioma jóindulatú vérérdaganat, a kapillárisok, azaz a kis, kitágult erek rendezetlen, sűrű összetömörülése a bőrön, vagy a belső szervekben (máj, lép, hasnyálmirigy, agy).
A haemangiomák többsége veleszületett, illetve az esetek 85%-ában az első öt életévben jelenik meg. A haemangiomák több, mint 60 %-a a fejen és a nyakon alakul ki.

A klasszikus haemangioma jól látható piros folt a bőrön, amely lehet a bőr legfelső rétegében, mélyen a bőrben, vagy a kettő keveréke. Felépítésük szerint kapilláris és cavernosus haemangiomákat különböztetünk meg.

A haemangiomának három fejlődési szakasza van: gyors növekedés, nyugalmi állapot és az involúció, amikor a haemangioma elkezd eltűnni. A nagy cavernosus haemangiomák eltorzíthatják a bőrt, látható bőrelváltozást hagyhatnak maguk után, a kis, kapilláris haemangiomák nyom nélkül gyógyulnak. Fontos megemlíteni hogy a haemangiomák sérülése esetén fokozott a vérzésveszély!

A felszíni, kapilláris haemangiomák kezelés nélkül, 5-10 év alatt maguktól eltűnnek. Esetenként lézeres beavatkozás válhat szükségessé. A szemhéjat érintő cavernosus haemangiomákat általában szteroid injekciókkal, vagy lézerrel kezelik. A test más részein található nagy cavernosus haemangiomákat szteroid tablettákkal, vagy egyenesen a haemangiomába beadott szteroid injekciókkal kezelik. A lézerterápiánál sárga lézert használnak, amely szelektíven csak az ereket károsítja a hemangiomában, a fölötte található bőr roncsolása nélkül. Az orvos dönthet úgy, hogy a lézert és a szteroidokat egyszerre is beveti a gyógyításhoz.

 

 


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?