Lexikon

Psoriasis (pikkelysömör)

A pikkelysömör olyan bőrgyógyászati betegség, mely a bőr szarutermelő sejtjeinek (keratinocyták) túlburjánzásával, fokozott működésével, ezáltal a bőr fokozott elszarusodásával jár.

Rizikófaktorok
A pikkelysömör és az arra való hajlam genetikailag meghatározott, bonyolult szabályok szerint öröklődik. A meglévő hajlam esetén minden beteg esetében más-más környezeti hatások provokálják a betegség fellángolását: lázas megbetegedés, egyéb idült gyulladásos folyamatok, egyes gyógyszerek, hormonális tényezők, táplálkozási faktorok, a stressz jelenléte.

Minden életkorban, férfiak és nők is érintettek lehetnek, leggyakrabban 20- 30 éves személyeken jelentkezik először. Oka jelenleg még nem teljesen tisztázott, a betegség kialakulásában belső (genetikai) és külső (környezeti) faktorok hatása egyaránt szerepet játszik.

A pikkelysömör kórtanának alapja a szervezet fokozott gyulladáskészsége. A betegség leginkább időről időre gyógyuló majd újra kiújuló formában zajlik. Ritkábban egy fellángolás észlelhető az élet folyamán, a legtöbb esetben fokozatosan súlyosbodik a kórkép.

A pikkelysömör tünetei
A betegség leggyakoribb formájában csak bizonyos helyeken jelentkeznek a jellegzetes tünetek, legtöbbször a test azon tájain, melyek a legtöbb irritáló hatásnak (ruhaneművel, napsütéssel, széllel, stb. érintkező testtájak) vannak kitéve: a végtagok külső felszíne, a könyök- és térdtájék, a hajas fejbőr, a mellek és a has alatti redők és összefekvő bőrfelszínek, a combhajlat, a külső nemi szervek. Súlyosabb esetekben a betegség a tenyérre, a végtagok belső felszínére és az arcra is terjedhet.

A pikkelysömörre jellemző elváltozások viaszfehér, vaskos pikkelyes felrakódásokra hasonlító pörkök, amelyek szövődménymentes esetben szárazak, nem nedveznek, nem fekélyesednek ki, nem fertőződnek felül.

A betegség másik formája hirtelen jelentkezik testszerte kölesnyi nagyságú, élénkvörös, 1-2 mm átmérőjű, a bőr felszínéből kiemelkedő csomócskák formájában, melyek lassan 2-5 mm nagyságig növekszenek.

Más esetekben az egész test felszínén nagyobb, 1-2 cm átmérőjű gócok jelennek meg, melyek összefolyva nagy, térképszerű bőrfelszíneket boríthatnak. Előfordulhat, hogy a bőr nagyobb részét pikkelysömörös felrakódások borítják.

A gyermekkori formára az egész testen egyszerre jelentkező, kölesnyi, rövidesen hámló, élénkvörös csomócskák megjelenése jellemző.

A bőrelváltozások viszkethetnek, de ez nem minden esetben jellemző. Sokszor a pikkelysömörös bőrtünetek helyén átmeneti pigmenthiány alakul ki, világos színű bőrterületeket eredményezve.

A legtöbb beteg esetében a napsütés javítja a bőr állapotát.

Gyakran figyelhetők meg tipikus jelenségek a körmökön is. Egyes esetekben a körömlemezen tűszúrásnyi, pontszerű gödröcskéket láthatunk. Máskor a körömgombához hasonló vastag felrakódások jelentkeznek a körömlemez alatt, aminek következtében a köröm elveszti fényét, deformálódik.

A pikkelysömörnek létezik egy súlyos, de szerencsére ritka formája is, mely lázzal, ízületi fájdalommal, hajhullással, kiterjedt körömelváltozásokkal, testszerte jelentkező nyirokcsomóduzzanattal jár.


A pikkelysömör előfordulási helyei a testen

A betegség lefolyása más-más az egyes betegeknél. Vannak, akiknél a psoriasisos jelenségek kis területet érintenek és akár évekig is ugyanabban az állapotban maradnak. Más betegeknél heveny rosszabbodások és tünetmentes időszakok váltják egymást, esetleg egy életen keresztül.

Az esetek többségében a tünetek annyira jellegzetesek, hogy egyéb vizsgálatok nélkül felállítható a diagnózis. Csak ritka esetben van szükség szövettani vizsgálatra (biopsziára).

A pikkelysömör kezelése
Megelőzés

Mivel a betegség genetikusan meghatározott, a jövő legnagyobb kihívása a betegség megelőzésének géntechnikai megoldása.
Egyébként a kór kiújulását a betegenként eltérő kiváltó tényezők kiküszöbölésével lehet megelőzni: a fertőzések megelőzése, a provokáló gyógyszerek elhagyása, sok gyümölcs fogyasztása és az állati eredetű élelmiszerek fogyasztásának csökkentése mind jó hatású lehet.

Sajnos jelenleg még nem létezik olyan terápiás szer vagy eljárás, amelynek segítségével végleges gyógyulás lenne elérhető. A rendelkezésre álló terápiás módszerek sokat javítanak a betegek állapotán, de csak tünetmentes időszakokat hoznak létre.

Első lépésként a psoriasisos bőrterületen olyan szalicilsav-tartalmú kenőcsöket alkalmaznak, melyek leoldják a feleslegben képződött szarupikkelyeket. Ezután ún. kortikoszteroid vagy dithranol tartalmú kenőcsök használatával csökkentjük a keratinocyták fokozott szaruképző működését, illetve a helyi gyulladást. Sajnos ezen szereknek igen gyakoriak a különböző mellékhatásaik.

A szteroidos krémek használata után gyorsabb a betegség kiújulása, viszont a dithranol tartalmú szereknek kellemetlen az illatuk és elszínezik a betegek ruháját. Alkalmazhatók még D-vitamin tartalmú kenőcsök is.

Belsőleg alkalmazandó terápia súlyosabb esetekben jön szóba, melynek beállítása kórházi feladat.

A legtöbb beteg esetében jó hatású a fototerápia, melyet egy speciális gyógyszer szedésével egészítenek ki. Nemrég egy új, lézeres eljárást is kidolgoztak, amely nagy jövő elé tekint a pikkelysömör gyógyításában.

Egyes betegeknél e betegség gyógyulását elősegíthetik hazánk gyógyvizei is.

Az eredeti cikk a WEBBeteg.hu-n olvasható.
http://www.webbeteg.hu/cikkek/borbetegsegek/118/pikkelysomor-%28psoriasis%29.


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?